– Vi mener at støttekontakter og avlastere må betraktes som arbeidstakere, sa advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet til Sunnmørsposten etter dommen i Frostating lagmannsrett i fjor høst. Der hadde en støttekontakt og avlaster fått medhold i at vedkommende burde få et ansettelsesforhold i kommunen.

Konsekvenser

Dersom en slik dom blir stående, kan det få store konsekvenser for norske kommuner som må ansette rundt 25.000 støttekontakter og avlastere som dermed har krav på både høyere lønn, feriepenger og sykepenger.

– Vi er ikke overrasket, og selvsagt fornøyd med at Høyesterett er enige med oss i at det trengs en nærmere avklaring i denne saken, sier Line Thomassen hos kommuneadvokaten i Ålesund.

Grenser

I anken går kommunen gjennom en rekke punkter fra lagmannsrettsdommen, og mener at hele saken handler om grensedragninga mellom hva som ligger i begrepene arbeidstaker og oppdragstaker.

To dommer fra Høyesterett har allerede sagt noe om dette i forhold til to typer helse- og omsorgstjenester der den ene ble ansett som oppdragstaker og den andre som arbeidstaker.

Ålesunds støttekontakter og avlastere gir andre typer tjenester som kommunen mener Høyesterett ikke har vurdert. Kommunen mener at ordningen slik den fungerer i dag, er til fordel både for støttekontaktene og for brukerne. Det begrunner de med at som oppdragstakere kan støttekontaktene organisere arbeidet med mye større fleksibilitet enn hvis de hadde vært arbeidstakere.

Arbeidsmiljøloven setter også klare grenser for hvor lange vakter en arbeidstaker kan ta. Støttekontakten i Ålesund som gikk til sak er også avlaster, og har brukeren hjemme hos seg på avlastning en hel helg i måneden. Som arbeidstaker er det ikke tillatt å jobbe to døgn i strekk uten mulighet for pause. Alternativet kan da bli at brukeren må på avlastning i en institusjon.

Kontroll

Et annet viktig punkt som Høyesterett blir bedt om å se nærmere på, er i hvor stor grad støttekontakter og avlastere må underordne seg kommunens ledelse og kontroll.

Lagmannsretten mente at støttekontakten hadde en slik plikt, mens Ålesund kommune mener at dette ikke er riktig. Kommunen sier tvert imot at det er helt sentralt for slike tjenester at de ikke passer til å organiseres som arbeidsforhold.«Kommunen blander seg ikke inn i støttekontaktoppdrag eller avlasteroppdrag verken når det gjelder tid eller innhold. Videre har både avlaster og støttekontakt frihet til å ta fri etter eget ønske», skriver kommunen i anken.

Hvis dommen fra lagmannsretten blir stående, vil støttekontakttjenesten bli organisert på en helt annen måte, mener Ålesund kommune. Både arbeidstider og innhold må fastsettes på forhånd, og det blir mange små stillingsbrøker som skal organiseres. De fleste støttekontaktene i Ålesund er studenter og pensjonister som ønsker frihet og fleksibilitet samtidig som jobben oppleves som meningsfylt.

Lite nytt

I sitt tilsvar til anken, skriver Fagforbundets advokat at det er lite i dommen fra lagmannsretten som tilsier at det er nødvendig med en behandling i Høyesterett.

I forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2016, sa rådmannen at dommen i lagmannsretten kan få store konsekvenser for kommuneøkonomien dersom den blir stående. Advokat Line Thomassen understreket i november at det ikke er økonomien som er det sentrale i denne saken.

<strong>Anker:</strong> Advokat Line Thomassen hos kommuneadvokaten er fornøyd med at Høyesterett ønsker å behandle støttekontaktsaken. Foto: Ålesund kommune