– Det er ingen bønn. Nå må vi ha mer plass, sier daglig leder Sindre Johannessen i Aksla IL og styremedlem Jens Hamre Moe.

Nye baner

Og idrettslaget har planene klare: En ny ellever-bane og to nye sjuerbaner som begge skal dreies nitti grader i forhold til den eksisterende banen.

– Det betyr at den største banen blir liggende nord-sør og ikke øst-vest som i dag, forklarer de to. En utvidelse av klubbhuset står også på agendaen. Det trengs mer plass både til garderober og administrasjon.

Ålesund kommune har allerede fått søknaden om rammetillatelse. Fylkesmannen er også bedt om en uttalelse, og statens mann i Molde har uttrykt bekymring for at et større stadion kan bety økt trafikk.

– Vi har merket oss den innvendingen, men mener at det ikke skal bli noe problem, sier Sindre Johannessen.

Aktiviteten er allerede veldig stor i dag. Et større anlegg betyr bare at det blir enklere å gi alle den treningstida de trenger.

En større stadion betyr også at naboene får aktiviteten nærmere eiendommene sine.

– Vi håper på en god dialog med dem, og tror at vi skal komme fram til løsninger som alle kan være fornøyde med, sier Johannessen og Hamre Moe.

Stort løft

Nytt anlegg i Ratvika blir ikke billig for klubben som i dag har rundt 750 aktive medlemmer i håndball og fotball.

– Foreløpig konsentrerer vi oss om å få planene godkjent. Så kan vi begynne å bruke kalkulatoren for alvor. Men vi snakker om tosifra millionbeløp som blir et stort løft for klubben.Aktiviteten i Aksla har vokst jevnt og trutt de siste årene.

– Ny skole og mange barnefamilier i kretsen er sjølsagt en av årsakene, men vi mener jo også at vi har jobba godt i klubben, sier Sindre Johannessen.Norges Fotballforbund har blant annet godkjent Aksla som «Kvalitetsklubb».

– Vi var blant de 12 første klubbene i landet som fikk den betegnelsen, og det er vi sjølsagt stolte over. I fjor stilte Aksla med 45 lag i seriespill fordelt på rundt 500 spillere i aldersgruppa seks til 19 år. Aksla er også den fjerde største håndballklubben i Møre og Romsdal, og de har ansvaret for å drifte Hatlane idrettshall når skoledagen er over.

Kapasitet

Men vekst og stor aktivitet har ei bakside.

– Kapasiteten på banen er helt sprengt. Når de yngste trener mellom fem og kvart over seks, er det opptil sju lag som må dele på banen. Det er også umulig å gjennomføre alle kampene uten å bruke helgene, sier Johannessen og Hamre Moe.

Og klubben må allerede ut på «bygda» for å leie banekapasitet.Tilgangen på areal i Ratvika er temmelig begrenset, og med et naturreservat som nærmeste nabo, blir det ekstra utfordrende å utvide.

– Vi søker om dispensasjon til å utvide byggegrensa noen meter både mot nord og sør, og håper på forståelse for det. Den planløsningen vi har funnet fram til nå, krever noe mer areal, men det vil bety veldig mye for oss.Sindre Johannessen forteller at det også foregår masse uorganisert aktivitet på Ratvika Stadion.

– Det spilles fotball her fra morgen til kveld, og fordi skolekretsen vår er så kompakt, er det lett for alle å komme seg hit både på beina og på sykkel.

– Når blir det innvielse av ny stadion?

– Hvis prosessen både med tillatelser og tippemidler går greit, håper vi på byggestart om et par år, sier Sindre Johannessen og Jens Hamre Moe.