Sunnmøre tingrett har avsagt dom i en tvistesak mellom to ortopeder og Medi 3.

Stridens kjerne har vært oppgjør for faktura og tvist om hvorvidt Medi 3 hadde erstatningskrav mot de to legene.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook

Dårligere vilkår

De to legene har operert i Medi 3-systemet i mange år, men i 2014 la Medi 3 frem en samarbeidsavtale som ga de to legene lavere honorar for utførte operasjonser og vurderinger. Begge legene reagerte negativt og sa opp samarbeidsavtalen i mars, med utløp 30.september.

I løpet av sommeren var det noe indirekte kontakt mellom partene med forsøk på å komme til enighet om ny avtale.

I august ansatte Medi3 ny ortoped uten å orientere de to legene. Kort tid etter kontaktet Medi 3 de to for å diskutere vilkår for fortsatt samarbeid, da med bedre vilkår enn tidligere tilbud. Dette tilbudet ble akseptert, men partene var uenige i om denne muntlige avtalen bare gjaldt ut 2014 eller om den også skulle videreføres for 2015.

Mot slutten av året kom flere ortopeder inn på vaktlistene. I uke 48 kom ledelsen i Medi 3 med nye forslag til avtale med de to legene. På nytt var honoraret satt ned. Dette reagerte de to legene på.

Holdt tilbake honorar

Medi 3 holdt i desember tilbake honorarer til de to legene, på henholdsvis 255.000.- og 104.000.-. Selskapet begrunnet dette med redusert arbeidet tid i uke 50, og Medi3 motregnet erstatningskrav beregnet ut i fra tapt inntjening.

Selskapet orienterte først om erstatningskravet og foretatt motregning i januar 2015. Legene tok derfor ut stevning mot mot Medi3.

- Unnlot å operere

I retten hevdet Medi 3 at de to legene unnlot å vurdere og operere pasienter mot slutten av 2014. På den måten tapte Medi 3 penger. De hevdet at legene hadde misligholdt kontraktsforpliktelsene.

Legene på sin side hevdet derimot at de behandlet de pasientene som var henvist til dem, og stiller seg undrende til at Medi 3 kom med dette motkravet først i 2015.

Tidligere avtaler har hatt krav til inntjening eller krav til behandling av et visst antall pasienter per dag.

- Partene har hatt en gjensidig interesse av å behandle flest mulig pasienter per dag, skriver dommer Kirsti Høegh Bjørneset.

Sunnmøre tingrett kan ikke se at de to legene har opptrådt forsettlig eller på noen annen måte er å klandre i forhold til avtalen med Medi 3.

- Medi3 har dermed ikke krav mot legene, skriver dommeren.

Dom

Medi 3 må dermed betale legene henholdsvis 255.367 kroner og 103.999 kroner i henhold til kontrakten. I tillegg må Medi 3 betale 133.875 kroner i saksomkostninger til hver av legene.

Administrerende direktør Jan Terje Teige i Medi3 sier han er sterkt uenig i utfallet av dommen.

- Vi mener at resultatet er feil. Domspresmissene er overfladiske og ufullstendige, sier Jan Terje Teige til smp.no.

Uenig

Teige hevder at dommen utelater helt vesentlige opplysninger som fremkom gjennom vitneforklaringer.

- Dommen drøfter heller ikke helt sentrale skriftlige bevis, mener administrerende direktør for Medi 3.

Det er i skrivende stund ikke kjent om noen av partene anker dommen.

- Vi har en måned ankefrist og vil bruke denne tiden nøye til å vurdere dommen, sier Teige.