Det skriver daglig leder Ole Andreas Søvik i Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) i et internt notat.

Og verken ÅKE eller kommunens virksomhet for flyktning har kapasitet til å håndtere innleie og drift av flyktningboliger i det private eiendomsmarkedet.

Ålesundlista stilte spørsmål - rådmannen hadde ikke svar

I formannskapet denne uka stilte Hans Kjetil Knutsen fra Ålesundlista spørsmål til rådmannen om hvordan denne situasjonen er tenkt løst.

Rådmannen hadde ikke noe klart svar på spørsmålet, annet enn at man selvsagt er klar over at boligsituasjonen for flyktninger er vanskelig.

Til det neste møtet i formannskapet er lederen for virksomhet flyktning, Vigdis Thoresen, invitert til formannskapet for å orientere politikerne om situasjonen.

Visste om mangel på kommunale leiligheter

– Jeg mener at dette er en situasjon flertallet i bystyret har brakt oss opp i med åpne øyne, sier Knutsen.

Antallet flyktninger som skal bosettes i Ålesund ble økt, selv om det var klare signaler fra administrasjonen om at det ikke var mulig å skaffe nok kommunale leiligheter.

35 mindreårige asylsøkere trenger også et sted å bo

Ålesund skal også ta imot 35 enslige mindreårige asylsøkere i år som trenger et sted å bo. Fortrinnsvis i boliger med personale døgnet rundt.

Det er allerede etablert bokollektiv for denne gruppa, men det trengs flere boliger. Åke har vurdert eiendommer som kan bygges om til bokollektiv, og i notatet peker ÅKE-sjefen på tidligere Myrland barnehage, det som tidligere var legesenter på Skarbøvik sjukeheim og tidligere Hessa barnehage. Her kan det bli boliger for inntil 20 enslige mindreårige, men problemet er at ÅKE ikke har et øre på investeringsbudsjettet til nødvendige ombygginger.

20 - 25 kommunale boliger til flyktninger

Ved årsskiftet disponerte ÅKE 826 boliger av ulik kategori og størrelse. Eiendomsselskapet sier at 20–25 av disse kan tilbys flyktninger dersom man nøyer seg med en basisstandard.

Det betyr leiligheter som ikke er fullt oppgradert, men med en standard som gjør dem til trygge og velfungerende boliger.