Da har hun regnet med både de som er i Møreforsking og på NTNU i Ålesund. Og flere kan det bli.

I tillegg kommer de med doktorgrader som bedriftene sjøl ansetter. Samtidig er de en del av det globale forskningsmiljøet der utenlandske forskere også hentes hit. Sammen med fagmiljøet ved NTNU i Trondheim utgjør dette etter hvert en «hub» som Møreforsking og næringslivet ønsker å utnytte.

Tett på næringslivet

Maråk Støle sier Møreforsking har vekstambisjoner etter å ha omorganisert seg med tre døtre i konsernet.

Hun synes det er spennende at næringslivet er så godt representert i det nye styret til Møreforsking Ålesund.

– I tider der det snakkes mye om «crossover» fra maritim sektor til andre områder er vi opptatt av å jobbe veldig anvendt med næringslivet, veldig internasjonalt og inn mot helse, det biomarine og mot Legasea-klyngen, sier hun.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Marin verdiskaping

Viserektor ved NTNU i Ålesund, Marianne Synnes, mener den marine klyngen er underkommunisert.

Bare i Møre og Romsdal har den marine sektoren en omsetning på 43 milliarder kroner og over 500 selskaper.

– Det er ingen tvil om at regionen her har komparative fortrinn med kunnskap om forvaltning, prosessering for humant konsum og formuesforvaltning. Vi har en fantastisk mulighet til å bygge kompetanse og infrastruktur, sier adm.dir Tormod Thomsen i Firmenich Bjørge Biomarin.

Laboratoriefellesskap

Daglig leder i Møreforsking Ålesund AS, Agnes Christine Gundersen, forteller at aktørene har et laboratoriefellesskap der de utfyller hverandre. Sjøl har Møreforsking tre laboratorieenheter: På Atlantherhavsparken der de gjør forsøk med levende fisk og krepsdyr, i Gangstøvika har de en prosesseringslab der de foretar biologisk prøver og lagringsforsøk med fisk. Og på NTNU i Ålesund har de et biokjemisk laboratorium.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook