Tredjemann i panelet, Britt Elli ble kalt både naiv og modig av folk i salen. Modig fordi hun turte å delta i en debatt sammen med de mer profilerte debattantene Storhaug og Selbekk.

Elli var den eneste av de tre som ble oppfordret fra salen om å avslutte innlegget sitt før hun var ferdig snakket.

Elli skriver på en bok om islamofobi som skal gis ut til våren, og hun presenterte en mindre konfronterende holdning overfor muslimer generelt enn hva Storhaug og Selbekk er kjent for.

Hege Storhaug har skrevet flere islamkritiske bøker. Den siste med tittel «Islam. Den 11. landeplage» ble en av julas bestselgere.

— Den 12. landeplagen sitter her, sa Storhaug om seg selv.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er bokaktuell med «Fryktens makt» som kom i januar. Begge solgte og signerte bøkene sine i pausen.

De ekstreme

— Generalisering skaper frykt, slik også Hitler la all skyld på jøder og Donald Trump nå kaller meksikanere for drapsmenn og voldtektsmenn, og alle muslimer for terrorister, sa Elli.

Da hadde Storhaug allerede sammenlignet muslimer med brunskjortene til Hitler.

Elli presiserte gjentatte ganger at hun ikke er ekspert på islam.

— Jeg er ingen aktivist av noe slag. Men jeg har de siste årene engasjert meg mer og mer i hvordan holdninger kan skape noe som ikke er ønskelig. Jeg ønsker å møte mennesker som mennesker.

I motsetning til de to andre hadde hun ingen ny bok å selge eller signere i Pinsekirka. Hennes bok om islamofobi kommer først til våren.

Gjør muslimer urett

Britt Elli understreket i sitt innlegg at ekstrem islamisme ikke er det samme som islam. Hun viste blant annet til statisikk over terrorangrep i både Europa og resten av verden som viser at det ikke er ekstreme islamister som står bak de fleste terrorangrepene.

Av alle terrorhandlinger på verdensbasis fra 2004-2010 ble i følge Elli 27,8 prosent utført av ekstreme islamister. Terrororganisasjonen IS er bare en av veldig mange aktører. De aller fleste terrorangrep i Europa er det separiatister som står bak, blant annet i Spania.

— Vi gjør all verdens muslimer stor urett ved å stemple dem som den 11. landeplage. Det er et tankekors at under terroraksjonen 22. juli da alle flyktet fra regjeringskvartalet etter at bomben gikk av, var det to personer som løp mot strømmen. De to har muslimsk bakgrunn og ville hjelpe, fortalte Elli.

Trenger mer kunnskap om islam

Pinsekirka var godt besøkt under debatten.

Det er KrF Kvinner i Møre og Romsdal som stod bak arrangementet og som hadde valgt ut de tre paneldeltakerne:

— Dette er et vanskelig tema som folk er opptatt av. Dette snakkes det mye om på arbeidsplasser i det offentlige rom. Mange er bekymret. Vi trenger alle mer kunnskap om islam, sier Marit Heggen Stokke, leder for KrFs kvinneutvalg i Møre og Romsdal.

— Vil publikum få nok kunnskap av dette møtet?

— Nei, det er ikke nok å få med seg bare denne debatten. De tre debattantene har sine egne meninger. Målet med dette møtet må være å bidra til at publikum søker ytterligere kunnskap om islam etter dette, sier Heggen Stokke.

— Hege Storhaug og Vebjørn Selbekk selger bøkene sine her i kveld. Tror du at publikum også vil søke seg til andre kilder enn dem?

— Jeg håper det. Det som kom fram her i kveld gir ikke kunnskap nok, sier Heggen Stokke.

Olav den Hellige

Sokneprest Morten Gravdal i Norddal berømmet Hege Storhaug og Vebjørn Selbekk:

— Det krever mot å kle av islam slik dere gjør. Sannheten om islam er både sjokkerende og politisk ukorrekt, sa Gravdal.

Han var mer kritisk til Britt Elli:

— Jeg reagerer på at du sammenligner muslimers bruk av vold med Olav den Helliges bruk av sverd da han kristnet Norge. Han reverserte et voldelig samfunn til et mer kristent et, sa Gravdal.

Han fikk en entusiastisk kommentar fra Selbekk:

— Nå gir du meg troa tilbake på Den norske kirke.

Elli svarte slik:

— Folk ble halshugget i Norge da landet ble kristnet. Det er slik de holder på i stammesamfunn, med mye bruk av vold. Men i Norge er dette noe vi leser som historie, slik vi også leser om volden i Det gamle testamentet som noe historisk.

— Ingen av oss kan forandre IS direkte, men vi kan alle påvirke de muslimene vi får kontakt med i hverdagen. Det går an å snakke med en kvinne i burka på en benk i parken, og sånn sett bidra til inkludering. Jeg tror at muslimer som får kjenne norsk kultur og leve i vårt demokrati og under våre lover vil velge nettopp frihet og demokrati slik vi kjenner det i Norge, sa Elli.

Etterlyser balanse

Asle Grimstad, leder i Ålesund KrF var en av de siste som tok ordet. Han etterlyste en mer balansert debatt, som er mindre konspiratorisk.

— Vi må ikke snakke forbi hverandre. Jeg vil ha en debatt som går dypere og breiere enn det vi vanligvis opplever når debatten handler om islam, sa Grimstad.

Britt Elli (i midten) var alene om å fronte frykten for den fremmedfrykt hun ser i vår tids islamkritiske debatt, representert her ved Hege Storhaug og Vebjørn Selbekk. Marit Heggen Stokke (tv), fra KrFs kvinneutvalg i Møre og Romsdal ledet debatten. Foto: Gry Støre