Peder Nøstvold Jensen - mest kjent som Fjordman - sier han ser det som en plikt å skrive om islam.

– Jeg er egentlig litt lei av dette med islam. Alle jeg kjenner som skriver om islam, gjør det motvillig. Jeg synes ikke islam er interessant, men betrakter det som et problem som må skrives om. Noen ganger må jeg bare ha en pause, sier han.

Samfunnsredaktør Jan Erik Røsvik kommenterer: Et forsvar mot ansvar

Bokaktuell

40-åringen som etter en årrekke borte fra Sunnmøre, fortsatt har beholdt ålesundsdialekta, snakker om temaet som gjorde ham til en av de mest kontroversielle personene i norsk offentlighet.

Fjordman om islam: Vil forby halalmat og bruk av slør i skolen

Opplevelsene han har hatt med norske medier har gjort ham skeptisk til journalister. Nå sitter han likevel i et møterom i Sunnmørspostens lokaler for å bli intervjuet om boka «Vitne til vanvidd» som er utgitt på norsk, og etter planen på engelsk i løpet av året.

Islamkritiker

Han er blitt kalt mye. Fascist og høyreekstremist er merkelappene som oftest går igjen. Mot slutten av intervjuet spøker han med at ingen så langt har kalt ham kannibal, og sier vi kan skrive det om vi vil være originale. Selv vil han ikke settes i bås ideologisk, men godtar begrepet «islamkritiker».

– Jeg har kontroversielle meninger, og det vet jeg. Men det er et poeng å forklare meningene mine på norsk. Så kan folk lese, og si «det liker jeg ikke». Det er greit. Men jeg vil at folk forholder seg til mine meninger, og ikke en myte om meg, eller Anders Behring Breivik, som jeg ikke engang har møtt. Hvis jeg kan oppnå det, så er jeg fornøyd så langt, sier han.

Dansk forlag Boka «Vitne til vanvidd» er utgitt på det danske forlaget Trykkefrihedselskabets Bibliotek. Han forteller at ingen norske forlag ville gi ut boka. Han tror årsaken er at de ikke tør, fordi han kritiserer så mange navngitte personer. Foto: Nils Harald Ånstad

Breivik-forbilde

I løpet av noen julidager i 2011 gikk Peder Nøstvold Jensen fra å være en anonym blogger, til å være jaget av nasjonale og internasjonale medier da han ble utpekt som massedrapsmannens ideologiske forbilde. Han trengte tid til å få opplevelsene fra de første dagene på avstand, og sier det gikk flere år før han hadde lyst til å skrive om det.

– Du får en psykologisk reaksjon om du ikke er vant med å være i media, også kommer ned på kiosken og ser bilde av deg på forsidene av avisene.

– Fortvila og forvirra

I boka beskriver han opplevelsene fra 22. juli og dagene etterpå. Om hvordan han hørte smellet fra Regjeringskvartalet i Oslo mens han satt i kjellerleiligheten sin ved Ekeberg, og om ryktene om at han selv var innblandet i terrorangrepet.

– Jeg gikk rundt i en slags sjokktilstand, en ørske hvor jeg knapt sov, sier han:

– Jeg var ikke sint da, det kom seinere som en reaksjon på medieomtalen. Jeg var mer fortvila og forvirra, og tenkte «hva er det som skjer», forteller han.

Fikk trusler

Mens han leste om jakten på Fjordman i mediene, gikk han som vanlig til jobben. Men han skjønte at det bare var et spørsmål om tid før han ble avslørt. Han bestemte seg for å stå fram i VG - og forlate landet.

– Jeg følte situasjonen var uoversiktlig, men også til dels truende, sier han og bekrefter at det kom konkrete trusler mot ham.

Fordi han ønsket å leve mest mulig normalt, bad han ikke om beskyttelse fra politiet. Men han sier en fiendtlig holdning fra politiets side bidro til valget. Derfor flyktet han - i første omgang til København, der han bodde i om lag tre år.

Jensen sier han fortsatt bor i utlandet, men vil ikke fortelle hvor. I dag har han slått seg til ro med å besøke hjemlandet av og til, men ser ikke bort fra at han en gang vil flytte tilbake.

For diskriminering: Peder Nøstvold Jensen, alias Fjordman, vil forskjellsbehandle muslimske asylsøkere og forby folk å følge islamske sharialover.

Fjordman om islam: Vil forby halalmat og bruk av slør i skolen

Internasjonalt miljø

Han er karakterisert som en sentral stemme i det internasjonale kontrajihadistiske miljøet og uttalt tilhenger av Eurabia-teorien - som går ut på at muslimer er i ferd med å ta over Europa. Da vi ber ham om å fortelle om nettverket sitt, virker han stolt over posisjonen han har oppnådd.

– Hvis du spør om det profesjonelle nettverket, så er jeg blitt en ganske kjent person der nå. I Norge er Hege Storhaug ganske kjent, og litt i Sverige. Utenfor Skandinavia vet de ikke hvem hun er, men de vet hvem jeg er. Jeg er faktisk mer kjent enn henne i utlandet, sier han.

Avgjørende støtte

Venner og familie hjemme i Ålesund var like overrasket som resten av Norge, over hvem som skjulte seg bak Fjordman-signaturen. Han beskriver støtten fra nettverket sitt som avgjørende. Men enkelte vendte ham også ryggen.

– Alle rundt meg ble påvirket, sier han og sammenligner det med å være radioaktiv:

– Du stråler problemer rundt på alle som befinner seg rundt deg. I begynnelsen var det et ganske tøft trøkk på mange, ikke bare på meg, forklarer han.

Lokale støttespillere

Jensen sier at folk rundt ham har oppfordret ham til å skrive litt om seg selv i boka. Der får vi vite at han bodde i Ålesund, Volda og Sula i oppveksten, og litt om familien hans. Men han navngir ingen, og blir ordknapp så snart vi stiller personlige spørsmål. Men Jensen sier han har støttespillere på Sunnmøre.

– Det er folk du ikke leser om i mediene. Ganske mange vet at det er dårlig for businessen om du står fram og mener «det eller det», sier han.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Er det noen som støtter deg økonomisk?

– Ikke i noen særlig grad. Jeg har blitt påspandert en flybillett ut av Ålesund, og sånne ting. Men ikke noe store greier, svarer han.

I forbindelse med bokutgivelsen forteller han at det er 20-30 personer i hjembyen som har bedt om å få signert boka.

Levebrød

Å gå med aviser for Sunnmørsposten var den første betalte jobben hans. De siste årene har han opplevd at jobbsituasjonen har blitt mer utfordrende. Han mener negativ omtale av seg selv på nettet er grunnen til at han har gått glipp av flere jobber.

Et google-søk på «Fjordman» gir i skrivende stund knapt 200.000 treff - noen tusen færre enn SV-leder Audun Lysbakken. De siste årene har Jensen hatt noen oppdrag som oversetter, og han får donasjoner for tekstene han skriver.

– Men det er ingenting å leve av, sier han.

– Ser du for deg at du kan leve av skribentvirksomheten i framtida?

– Det kan hende at jeg kan leve av det i periodene etter at jeg har gitt ut en bok, svarer han.

Nytt opplag

Førsteopplaget av boka var på 1000 eksemplarer og er snart utsolgt, og han regner med å bestille nytt opplag i løpet av de neste ukene. I tillegg selger den «bedre enn de fleste» som e-bok, sier han.

Islamkritikere har ofte klaget over at det er vanskelig å slippe til i mediene med meningene sine. Men Jensen konstaterer at ting har forandret seg, og opplever i dag økt støtte hos folk flest.

– Det verste som kan skje, er at du blir ignorert. Jeg så at både Aftenposten og Dagbladet hadde fått redaktører til å anmelde min bok. Ok, det var ikke alt som var positivt, men de omtaler den, sier han.