— Det er fullstendig tussete å pålegge fiskeflåtende samme avgiftene som petroleumsindustrien, sier Oskar Grimstad,stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Det han snakker om erGrønn skattekommisjon sitt forslag om å påleggefiskeflåten CO2-avgift som vil gjøre at flåten vil måtte betale enfiredobling av hva de gjør i dag.

Et forslag som kan bety atmarginale fiskerier som fiske etter sei og reke blir ulønnsomme.

—Petroleumsindustrien har en helt annen lønnsomhetsevne, selv om dener svekket akkurat nå, sier Grimstad.

Arbeidsplasser kan gå tapt

Hanmener dessuten at forslaget ikke vil bidra til å redusereutslippene, men heller vil få konsekvenser for sysselsettingenlangs kysten.

— Det må ikke bli slik at miljøavgiftene blir enfiskal avgift som ikke bidrar til å redusere utslipp slik som Grønnskattekommisjon sitt forslag innebærer. Fremskrittspartiet ersterkt imot at vi nå avgiftsbelegger den norske fiskeflåten slik atdet økonomiske grunnlaget faller bort og mange arbeidsplasser gårtapt.

Han gir dermed støtte til Audun Maråk, administrerendedirektør i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt, somhar sagt at avgiften kan føre til økte CO2-utslipp fordi båter kanvelge å bunkre og levere fisk i utlandet for å slippe å betaleavgiften. Noe som vil gi lengre reisetid og økte utslipp.

Uaktuelt

Grønn skattekommisjon er oppnevnt av regjeringen Solberg og skalvurdere hvordan en ved økt bruk av klima- og miljøbegrunnedeavgifter, og reduksjoner i andre skatter og avgifter, kunne oppnålavere utslipp av klimagasser, et bedre miljø og en god økonomiskutvikling.

Forslagene blir tatt med inn i budsjettforhandlingene.

—Det er helt uaktuelt for oss å være med på dette, sier Grimstad.

—Men dere skal vel i budsjettforhandlinger med blant annetstøttepartiene KrF og Venstre om disse forslagene?

— Dette er noevi vil stå hardt på. Våre tradisjoner innenfor fiskeri må gisrammevilkår til å fortsette og politisk styring må skje på en måtesom næringa har nytte av videre framover.

Fond

Grimstad sier at detheller bør bygges et fond som kan bidra til å finansiere en mermoderne fiskeflåte, etter modell fra NOx-fondet, for å få redusertCO2-utslippene.

— Vi bør først legge til rette for å få på plass eifondsløysing slik som NOx-fondet har virka, slik at innbetaltemidler kan brukes til å bygge om og endre utslippsbasiser som ersterkt forurensende. Våre svært gode erfaringer med NOX-fondet børstå som eksempel på hvordan en legger til rette til endringer, ikkepiske gjennom fiskale avgifter som kun er egnet til å fyllestatskassa, sier stortingsrepresentanten.