Her kan du nå printe ut en tredimensjonal figur som så langt bare har levd et liv som grafikk på PC-en. En miniatyrmodell av et båtskrog tar eksempelvis 4-5 timer å printe ut - hvis du skal det i plast.

Digitalisering av produksjonen

– Dette handler om digitalisering av produksjonen fra idé, til modell og produkt, sier dekan Hans Petter Hildre ved avdeling for maritim teknologi og operasjoner.

– Dette er forberedelsen til Industri 4.0 som er digital produksjon, tilføyer han.

– 3D-laben gir oss muligheter til en ny pedagogikk der studenter kan lage prototyper og modeller som igjen fører til en interaktiv prosess. Dette er et verktøy som understøtter tenkemåten om hurtig innovasjon som preger næringen her i regionen,  påpeker Hildre.

Ålesund har - ikke Trondheim

Mandag ble åpningen av MIT FabLab markert ved NTNU i Ålesund. Ikke bare med studenter og ledelsen ved universitetet, men også med folk fra næringslivet og andre.

Møreforsking avbrøt like så godt det pågående styremøtet for å få med seg markeringen.

Ifølge Hildre har NTNU i mange år jobbet for å skaffe seg et slikt laboratorium i Trondheim. Nå har altså NTNU i Ålesund kommet dem i forkjøpet og fått FabLaben på plass i løpet av et par måneder.

Foreløpig det eneste med MIT-godkjenning i Norge.

– Massachusetts Institute of Techonology har laget en organisasjon der de implementerer denne typen laboratorier i hele verden. Uansett status kan en skaffe seg maskinene og bevise at en kan bruke dem - og du får en godkjenning etter gitte kriterier, opplyser Hildre.

Plattform for læring og innovasjon

– FabLab er en plattform for læring og innovasjon, sier førsteamanuensis Henrique M. Gaspar, som er utdannet maritim ingeniør og har sin doktorgrad fra NTNU.

Han skanner skipsdesignstudent Synnøve Sandnes, som for øvrig også jobber ved NTNU i Ålesund, og forteller at det går an å printe henne ut i en tredimensjonal figur av plast, om du vil.

Gaspar fyker fra den ene maskinen til den andre. Den ene har en veldig sterk laser som skjærer ut bokstavene Sunnmørsposten i papp i løpet av kort tid.

Laserkutteren er den dyreste av maskinene, den kan blant annet også kutte i tre og  akryl.  Du kan få produkter på opp til ca. 2-2,5 meter.

En annen maskin kan produsere logoer i vinyl. En tredje kan printe ut postere i papir eller lerret. Noen printere kan lage ting i pleksiglass og aluminium. Mulighetene er mange.