Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Sykkylven, Haram, Sandøy, Ørskog, Stordal og Hareid signerte fredag intensjonsavtalen for en felles regionkommune.

Ordførerne mener det har vært en god prosess så langt. Enkelte kommuner har signert flere intensjonsavtaler. Nå skal kommunestyrene gjør seg opp en mening etter folkeavstemninger og undersøkelser, før kommunene endelig må bestemme seg til sommeren i år.

Folket

I Sula får folket mulighet til å si sin mening 19. mai.

– Hva skjer hvis folket i din kommune sier «nei», ordfører Jim Arve Røssevoll?

– Det blir i så fall et råd vi må ta med oss inn i kommunestyret. De fleste partiene på Sula har sagt at de vil følge rådet fra innbyggerne, men det er viktig at rådet blir klart og tydelig med god deltakelse.

– En del av det konkrete innholdet i storkommunen virker noe uklart både for politikere og innbyggere. Venter du at folket vil ha godt nok grunnlag til å si «ja» eller «nei»?

– En vil aldri få nok informasjon til å bli helt sikker på valget. Intensjonsavtalen gir nå et visst inntrykk av hva en kan forvente seg, men det er like stor usikkerhet rundt hva en kan klare å fortsette med som egen kommune, som er alternativet vårt.

Inntektssystemet vil endre seg, og det kan slå uheldig ut for noen kommuner å stå aleine.

– Basistjenestene som i dag

Skodje-ordfører Dag Olav Tennfjord sier tjenestetilbudet blir som før i en storkommune.

– I intensjonsavtalen ligger det at vi ikke skal gjøre endringer i tjenestene som er basert på oppmøte, og tjenestene som krever fysisk nærhet, sier han.

Enkeltpasienter har kostet Skodje tre millioner, og det har stor innvirkning på totalbudsjettet. Tennfjord mener Skodje vil få samordningsgevinster, og bedre spesialisttjeneste på å bli med i storkommunen.

– Hva legger du i at storkommunen vil bli mer «robust»?

– Ordet høres ut som svada, men enkelt forklart betyr det at fagmiljøet blir sterkere. I småkommuner har mange bare én spesialist, hva skjer om denne viktige personen slutter?

Men også Tennfjord innser at en på enkelte områder vil få mindre direkte styring med tjenestene. En større enhet må oftere inngå kompromisser.

Innflytelse

Stordal-ordfører Eva Hove sier at de har tre alternativer. En landkommune, å fortsette aleine - eller å gå inn i regionkommunen.

– Vi er ufrivillig liten i inntektssystemet, og vi blir ikke så hardt straffet som kommunene nærmere Ålesund. Men jeg ser likevel utfordringer ved å fortsette som egen kommune, sier Hove.

– Den store bekymringen for oss er at vi ligger i utkanten, og i tillegg er så få mennesker at vi kan ende opp sist i køen når en skal fordele godene.

– Frykter du dette?

– Ja, det gjør jeg naturligvis, men intensjonsavtalen legger opp til å holde oppe tjenestetilbudet og basistjenestene. Likevel vil også regionkommunen bli nødt til å forholde seg til økonomiske realiteter.

<strong>SPENT:</strong> Sula-ordfører Jim Arve Røssevoll.