Helsetilsynet mener at den tidligere legen skal få advarsel for urettmessig å ha tilegnet seg taushetsbelagt informasjon.

– Det er riktig at dette ikke var helserelatert. Det å misbruke tilliten man er gitt som helsepersonell og tilegne seg taushetsbelagte opplysninger er noe vi alltid ser alvorlig på, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal.

Skulle tilbakevise påstander

Legen gjorde hele 24 oppslag i journalen til personen på fem dager. Selv har legen uttalt til Helsetilsynet at han gikk inn i journalen for å ha grunnlag for å tilbakevise påstander rettet mot ham. Legen mener han hadde rett til dette i sin stilling som fastlege.

Personen som ble utsatt for snokingen oppsøkte ikke legekontoret i perioden da fastlegen gjorde 24 oppslag i journalen.

Siden legen ikke sjekket journalen for å yte helsehjelp mener Statens helsetilsyn at han har brutt helsepersonelloven.

– Vi er tilfreds med at Helsetilsynet reagerer strengt i slike saker. I de sakene som handler om ulovlig tilegnelse av taushetsbelagt administrasjon har Helsetilsynet uten unntak gitt administrative reaksjoner, forteller Innerdal hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Blir loggført

I utgangspunktet blir alle innsyn i pasientjournaler loggført. Ifølge Innerdal så blir likevel slike tilfeller på fastlegekontor oftest oppdaget etter klager fra pasienter.

– Når det gjelder kommuner og helseforetaket, er det oftere avslørt gjennom rutinekontroll fra arbeidsgivers side, sier han.

– Du har erkjent at du har gjort oppslag i (navn) sin journal, og at du gjorde dette av andre grunner enn at du skulle yte helsehjelp eller administrere slik hjelp. På denne bakgrunn legger Statens helsetilsyn til grunn at du handlet forsettlig, heter det i en orientering om advarselen.

Betydelig belastning

Helsetilsynet mener at misbruken kan påføre pasienter eller brukere betydelig belastning ved at sensitive opplysninger blir kjent for uvedkommende. Det er også egnet til å svekke tilliten til helsepersonell, og kan utgjøre en fare for sikkerheten ved at pasienter vegrer seg for å oppgi viktig informasjon.

– Dine handlinger er et klart misbruk av dine tilgangsrettigheter i elektronisk pasientjournal, og utgjør et alvorlig brudd på den tillit du er gitt av arbeidsgiver og av samfunnet for øvrig, skriver assisterende direktør Heidi Merete Rudi til legen.

Rådmannen i kommunen legen jobbet i sier at de konfronterte mannen med påstandene om journalsnoking.

– Vi sa at hvis dette er tilfelle, så ville det ikke være akseptabelt. Men på det tidspunktet var det påstand mot påstand, sier rådmannen til smp.no.

Legen sluttet i jobben høsten 2015, litt over ett år etter journalsnokingen.