Mann frikjent for beskyldninger om overfallsvoldtekt:

Kvinne dømt for falsk anklage

En kvinne i 20-årene er dømt til sju måneders fengsel etter at hun kom med falske ankager om en overfallsvoldtekt.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix 

Nyheter

En mann fra Nordvestlandet er fullstendig renvasket etter at han fikk falske anklager mot seg av en kvinne i Oslo. Ifølge en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett er kvinnen dømt til sju måneders ubetinget fengsel, og 10.000 kroner i saksomkostninger, etter at hun avga uriktig forklaring til politiet.

Ble først siktet

Forklaringen førte til at mannen ble siktet for voldtektsforsøk.

Kvinnen forklarte for retten at forsøket på voldtekt skal ha skjedd i et portrom i et boligstrøk i Oslo. Ifølge dommen er dette en meget alvorlig anklage.

Sprikende forklaringer

Lagmannsretten sier seg enig med Oslo tingrett som konkluderte med falsk anklage.

Det er bevist utover enhver rimelig tvil at det verken fant sted noe voldtektsforsøk i portrommet eller i mannens leilighet. Kvinnen ga en helt annen forklaring til politiet enn den hun ga for tingretten og lagmannsretten.

– Hennes senere forklaringer fremstår som en tilpasning til øvrige bevis i saken, heter det i dommen.

På flere sentrale punkter er forklaringene helt avvikende, både om den innledende kontakten med den angivelige gjerningsmannen, bakgrunnen for at hun havnet i portrommet, og hvor forsøket på voldtekt skal ha funnet sted.

Kvinnen gjorde seg utilgjengelig for politiet, og retten mener at dette tyder på at hun ikke ønsket å bidra til å opplyse saken.

DNA-bevis og telefonlogg underbygger at kvinnen forklarte seg uriktig.