Bekymringen kom til uttrykk i et enstemmig vedtak i representantskapet i ÅRIM i oktober i fjor. På kort sikt kan det bety større utgifter for kommunale virksomheter i de andre ÅRIM-kommunene, men det handler også om framtida for det interkommunale miljøselskapet, mener representantskapet.

Brev

Neste måned er det årsmøte i ÅRIM der man skal starte prosessen med å utforme selskapets strategi fram til 2025. I et brev til Ålesund kommune skriver styreleder Reidar Andresen og daglig leder Øystein Solevåg i ÅRIM at det er viktig for dette strategiarbeidet at eierkommunene avklarer hvilke oppgaver de mener ÅRIM skal ha i framtida.

Og i brevet går det tydelig fram at ÅRIM synes det er uheldig at det vokser fram to parallelle og kommunalt eide fagmiljø innenfor avfall i Ålesund.

– Styret vil gi Ålesund kommune en mulighet til å komme med sitt syn på dette før vi legger fram en sak for årsmøtet, sier Reidar Andresen.

– På representantskapsmøtet i høst ble det klart at eierkommunene ønsket svar på hvorfor Ålesund velger å etablere sin egen ordning utenfor ÅRIM, og i et enstemmig vedtak ble styret bedt om å følge opp saken, sier daglig leder Øystein Solevåg i ÅRIM.

Uheldige signaler

I brevet til kommunen skriver ÅRIM at det er viktig å samle fagmiljøene for avfall slik at de kan bli mer solide og bruke færre ressurser til administrasjon.

ÅRIM mener også at det kan gi uheldige signaler til de andre kommunene når Ålesund som den største eieren etablerer konkurrerende aktiviteter i egen organisasjon.

Overskudd

– Ålesund har et årlig overskudd på rundt to millioner kroner på næringsrenovasjon. Penger som blant annet brukes til å holde det reint og ryddig i sentrum, i strandsona og til Rusken-aksjoner. Dette er penger vi ikke hadde hatt dersom overskuddet skulle gå inn i ÅRIM som ikke har anledning til å betale utbytte til eierne sine.

Det sier Sigrun Jahren som leder virksomhet for vann, avløp og renovasjon (VAR) og teamleder for næringsdrift avfall, Per Oskar Slinning.

De to sier også at det ikke kan komme som noen overraskelse på ÅRIM at Ålesund ønsker å få de inntektene som næringsavfallet gir.

– Vi orienterte ÅRIM om dette allerede sommeren 2014, sier Jahren.

– Er det ikke uheldig at Ålesund trekker oppgaver ut av ÅRIM i stedet for å samle alt i det interkommunale selskapet?

– Vår oppgave er først og fremst å sørge for gode tjenester til Ålesunds innbyggere, og det er også andre eierkommuner som har valgt å ta seg av sitt eget næringsavfall.

Jahren og Slinning sier at det ikke er gjort kostbare investeringer for å samle inn næringsavfallet i egen regi. Ordningen gir også to nye kommunale arbeidsplasser.

VAR-lederne understreker at Ålesund har bygget opp et sterkt fagmiljø for næringsdrift helt siden 2006, og at det hele tiden har vært meningen at ÅRIM skal ta seg av de lovbestemte oppgavene for husholdningskunder, mens kommunene skulle konsentrere seg om næringsavfall.

– Vår kompetanse innenfor avfallsbehandling, deponidrift og farlig avfall er unik i vår landsdel, og ÅRIM kjøper det de trenger av disse tjenestene til selvkostpris, sier Sigrun Jahren.

<strong>Sendte brev:</strong> Styreleder i ÅRIM er Reidar Andresen.
<strong>VAR-sjef:</strong> Sigrun Jahren sier at ÅRIM ble orientert om Ålesunds planer sommeren 2014.