Det var i oktober i fjor at mannen helte brennbar væske på inngangspartiet til en bolig i Ulstein. Mannen hadde drukket alkohol og var svært beruset etter å ha vært innom flere utesteder.

I løpet av drosjeturen på veg hjem ringte han til AMK-sentralen og ba om hjelp på grunn av smerter i ribbebeina.

Han hadde også bedt drosjesjåføren om å kjøre han til sjukehuset i Volda, men det ville ikke drosjesjåføren da tiltalte hadde sagt at han ikke var sikker på om han kunne betale for turen.

Vakthavende på AMK-sentralen sa at de ikke kunne sende ambulanse og at mannen skulle ta noe smertestillende.

Da sa mannen at han ville tenne på et hus, slik at politiet skulle komme. Drosjesjåføren overhørte samtalen og bad mannen om å ikke gjøre dette. Drosjesjåføren kjørte mannen hjem, men holdt seg i området for å ha oversikt.

Kort tid etter at mannen hadde gått inn i sitt eget hus, kom han ut igjen med en bensinkanne. Han gikk deretter til et hus hvor han helte bensin ut over inngangspartiet og tente på. Drosjesjåføren var vitne til det hele og tilkalte politiet.

Brannen ble først slukket ved hjelp av en nabo. Brannvesenet kom også til stedet og mannen som tente på ble pågrepet av politiet.

Brannen skal i ettertid ha blusset opp igjen, men brannvesenet returnerte og fikk slukket den på nytt.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Skyld

Sunnmøre tingrett mener at mannen handlet med vitende og vilje og at han derfor handlet forsettlig. Men når det gjelder foranledningen til brannen finner retten at det foreligger bevistvil som må komme mannen til gode.

Det vil si at retten ikke fant det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte utøvde skadeverket for å ta eller å skade beboerne i boligen.

– Retten finner at motivet bak handlingen var å få hjelp og for å få politi og eventuelt øvrige nødetater til stedet, heter det i rettens vurdering av skyldspørsmålet.

Straff

Sunnmøre tingrett fant det straffeskjerpende at det opphold seg mange personer i bygningen og at farepotensialet var stort.

– Forholdet er et forsøk og skal derfor straffes mildere enn en fullbyrdede overtredelser, men dette får begrenset betydning i dette tilfellet siden den tiltalte hadde utført de handlinger som skulle til for å tenne på boligen. Det var naboene og en drosjesjåfør som sørget for at handlingen ble oppdaget og at forsøket ble avverget, heter det i straffeutmålingen.

Den tiltalte mannen erkjente forholdet. I utgangspunktet skulle straffen settes til to år og åtte måneder, men siden han tilsto fikk han en reduksjon i straff.

I tillegg ble han dømt for fem bilbrukstyverier, tre kjøringer i ruspåvirket tilstand og ni kjøringer uten gyldig førerkort. Han ble også dømt for andre forhold, som å øve vold mot en annens person. Han ble også dømt til å betale erstatning til flere av bileierne samt eier av huset han tente på.

Straffen ble så satt til to år og én måned. Han får fradrag i straffen for tid han har vært i varetekt. Det dreier seg om 209 dager.

Les flere nyheter her