– Det er snakk om litt over 50.000 kroner som vi deler med en annen kommune, sier lederen for barnevernet i mannens hjemkommune.

Årsaken til at utgiftene deles med en annen kommune henger sammen med at de har fosterbarn fra to kommuner.

Barnevernet vil dekke de 10.000 kronene som Nav hver måned trakk fra mannen etter at han ble permittert i september.

Les også: Stortingsrepresentantar reagerer på NAV-kutt til fosterfar

Klarer ikke flere

– Det er første gang vi gjør noe slikt. Jeg er redd vi kommer til å få flere, det vil vi overhodet ikke klare, sier hun.

– Hva skjer hvis dere får flere henvendelser på bakgrunn av denne ene?

– Det diskuterer vi nå. Vi er ikke dimensjonert for å kunne hjelpe mange fosterhjem på en slik måte. Det haster med å få gjort noe med regelverket.

– Vi vil prøve å få et møte med Bufetat om de kan påvirke noe. Statsråden bør engasjere seg i dette! Det bør bli samme regler for statlige og kommunale fosterhjem. I dag er rettighetene for fosterhjem generelt sett uavklart. De bør styrkes, sier lederen.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Trodde det var ordnet

– Jeg trodde dette var ordnet opp i for lenge siden, sier en fostermor som i alt har hatt seks barn i løpet av 13 år og fortsatt har fosterbarn.

– Vi har hatt store barn og mye arbeid. Det er viktig å få fram at det gir mye tilbake å være fosterfamilie og det er lærerikt. Men det er skammelig at myndighetene ikke ser på helheten, mener hun.

– Det som beskrives i avisa er veldig viktig. Mannen min ble permittert for snart 10 år siden. Han fikk ikke dagpenger den gang fordi han var fosterfar og vi hadde flere fosterbarn. Styresmaktene ser ikke på fosterforeldre som en jobb. Det er også mange som tror at fosterforeldre tjener godt, sier hun.

Skammelig

Hun mener noe er riv ruskende galt når arbeidsledige ikke får tilskudd fra Nav.

– De må gjerne skrike opp om mangel på fosterforeldre. Dette kunne regjeringa ha ordnet opp i for mange år siden. Det er skammelig at de ikke ser på helheten. Er du fosterfamilie så bør du ha krav på å få ledighetstrygd på lik linje med andre. Jobben som fosterforeldre har du ved siden av. Bufdir bør gå i dialog med departementet og få ryddet opp i regelverket med Nav. Barne- og familieminister Solveig Horne bør ta affære og rydde opp!

Spør ministeren

Det mener også stortingsrepresentantene Rigmor Andersen Eide (KrF) og Fredric Holen Bjørndal (Ap) som begge har sendt skriftlige spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

– Hårreisende, sier Rigmor Andersen Eide.

Hun spør ministeren om hun vil vurdere å endre regelverket.

Hårreisende: Noe er riv, ruskende galt, sier stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide.

– Dette virker urettferdig! At en på denne måten blir straffet fordi en er fosterforeldre. Det er også et ganske alvorlig signal å gi i en tid der det er behov for å rekruttere flere til den tjenesten, sier Andersen Eide.

Ta grep

– Mener statsråden dette er rett tolkning av regelverket, og vil hun ta grep for å forbedre fosterforeldres arbeidsrettslige og sosiale stilling? spør Fredric Holen Bjørdal.

Han viser til at mange hadde forventet at regjeringa i Fosterhjemsmeldinga ville ta tak i de økonomiske rammevilkårene på bakgrunn av alle fosterforeldrene som på vegne av samfunnet tar på seg det umåtelig viktige oppdraget det er å gi daglig omsorg for barn som av ulike grunner ikke kan bo hos sine biologiske foreldre.

Det er skrikende behov for flere som vil ta på seg fosterhjemsoppdrag.

– De mangelfulle arbeidsrettslige, økonomiske og sosiale rammevilkårene er med på å hemme rekrutteringa og gjør hverdagen vanskeligere for dem som allerede har fosterhjemsoppdrag, skriver han.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med departementet for å få en kommentar fra ministeren. Det er også rettet en forespørsel om kommentar til Nav Midt-Norge.

Les flere nyheter her