Høyre-topper på Nordmøre ber nå fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), om å kontakte nordmørsordførerne og tilby Nordmøre å bli en del av den ny sammenslåtte Trøndelagsregionen.

– Tore O. kan ikke lenger nøye seg med å si at «døra står åpen for» oss nordmøringer. Han må aktivt ut på tunet og vinke oss inn, sier Høyres mann i Kristiansund, Leif Ersnes, til Adresseavisen.

Aldri fungert

Høyre-folkene Vetle Wang Solheim fra Smøla og Sigbjørn Tvestad fra Averøy mener dagens fylkesinndeling aldri har fungert.

– Dagens fylkesinndeling er kunstig. Møre og Romsdal som fylke har aldri greid å finne sammen som en enhet, sier de.

Utspillet kom under helgas Høyre-landsmøte på Gardermoen. Det blir møtt med hoderysting fra andre deler av partiet. Helge Orten, Molde-ordfører Torgeir Dahl og Ålesund Høyres Monica Molvær, mener de opptrer uryddig.

– Dette er uryddig. Det må nå bli opp til fylkestinget å avgjøre den videre kursen for fylket. Nå må fylkesordføreren på banen og starte å snakke med nabofylkene. Ikke den enkelte kommune, mener de tre.

Ser nordover

Men samtidig erkjenner Molde-ordfører Torgeir Dahl at sprekker fylket, så er også Molde klare til å se nordover og et samarbeid med trøndelagsfylkene.

– Sprekker det limet som i dag holder fylket sammen er det ikke tvil om at båndene vi har i dag mot Trondheim gjennom måten staten har organisert seg på, er veldig sterke. Det gjør at jeg tror Molde og Romsdalen vil orientere seg mot Trondheim dersom Møre og Romsdal ikke består som en egen region, sier Dahl. Skjer det står Sunnmøre aleine igjen.

Monica Molvær har ikke et klart svar på hva sunnmørsregionen da skal gjøre.

– Det er ikke tvil om vi føler oss som vestlendinger, men jeg ser de problemene den statlige grensen som i dag er laget mellom Sunnmøre og Nordfjord, sier Molvær.

Helge Orten vil ikke velge.

– Jeg tror fortsatt det er mulig å holde fylket samla og fortsette som egen region, sier Orten.

<strong>Samle:</strong> Fylkesordfører Jon Aasen ser ut til å få en stri jobb med å holde fylket samlet.