– Når vi får bygget en oppdatert tursti av beste kvalitet er jeg sikker på at turområdene blir brukt i enda større grad, sier Kolbjørn Stølen.

Han er prosjektansvarlig i Midsund IL for «sherpa-trappene» som han kaller det, et prosjekt som har totalpris på 7–8 millioner kroner.

Første etappe påbegynnes i mai. Da kommer 4–8 sherpaer fra Nepal til Midsund for steinlegging av turstien opp til Digeergubben og Rørsethorn, to kjente fjelltopper for lokalbefolkninga på Oterøya.

– I 2014 hadde vi en bok lagt ut på Rørsethorn, som er 659 meter høyt. Da registrerte vi 2000 forskjellige navn, sier Stølen.

Han er ei drivkraft i Midsund IL. For Stølen var sentral da idrettslaget fikk anlagt kunstgrasbane på Skeidvoll, og ikke minst da Midsund stadion like ved ble et topp moderne friidrettsanlegg med fast dekke.Nå ivrer han for turstien opp til de nevnte fjell.

– Vi begynner i år og bygger for det vi har råd til; et par millioner kroner. 24. april skal prosjektet opp i kommunestyret, men det er bare proforma og blir banket gjennom der. Vi ber i første omgang om at kommunen utbetaler tippemidler på forskudd, midler som etter hvert kommer inn. For 50 prosent av utgiftene i prosjektet blir dekket av tippemidler, forklarer Stølen.

Han har det siste halvåret hatt samtaler med sogningen Geirr Vetti, som har kontakten med sherpaer i Nepal. De har blitt populære stibyggere av stein på flere steder i Norge. Blant annet har de anlagt en flott tursti opp det kjente fjellet Nesaksla på Åndalsnes.

– Vi er den første øykommunen i Norge med fjellparti som benytter oss av sherpa-hjelp. Det er et hardt prøvet folk, ikke minst ble det synliggjort for et par år siden da mange sherpaer omkom under en tragisk ulykke i Nepal. Vi ønsker derfor å gi en håndsrekning når vi leier sherpaer til denne jobben, sier Stølen.

– I første omgang legges stein i 4–500 meters lengde, men på sikt skal dette dobles, sier entusiastiske Kolbjørn Stølen.

<strong>ildsjel:</strong> Kolbjørn Stølen, prosjektleder for turstien i Midsund IL.FOTO: PRIVAT