Venstre har vært pådrivere for å få gjennomført en regionreform. Rotevatn mener 10 regioner er å se på som en absolutt maksgrense.

Venstremannen fra Nordfjordeid kunne godt tenkt seg landet delt i 5–6 regioner.

– Jeg mener en Vestlandsregion bestående av alle de fire vestlandsfylkene hadde blitt en meget god løsning. Hadde vi fått til det hadde Vestlandet virkelig blitt et politisk tyngdepunkt som kunne utfordret Oslo-makta, sier Rotevatn.

Han tror det politiske miljøet i andre deler av landet frykter en slik løsning.

– Hadde vi maktet å få til dette, kunne en flytta tunge oppgaver ut fra statlige direktorat og over til regionene. Vi kunne også fått til mye på samferdsel. Jeg tror dette hadde blitt en meget god løsning også for Møre og Romsdal, sier Rotevatn.

Vil ha vestlandsting

Han mener Bergen da hadde blitt den naturlige regionhovedstanden.

– Bergen er den største byen på Vestlandet, men det betyr ikke i mine øyne at alle administrative oppgaver skulle flyttes dit. Det er fullt mulig å beholde oppgaver spredt rundt i regionen.

Om Rotevatn skulle få det som han ønsker, skulle den nye regionen blitt styrt av et rimelig stort regionting.

– Vestlandstinget måtte bli såpass stort at en sikret representasjon fra alle distrikt og alle fogderier. Dette ville blitt et folkevalgt organ som virkelig ville blitt lagt merke til og fått betydning, tror Rotevatn.

Men slik debatten går nå er det lite som tyder på at dagens Vestlandsråd blir erstattet av et folkevalgt Vestlandsting.

Mot sør

En oppdeling av landet i 10 regioner åpner for langt mindre enheter. Rotevatn tror ikke Sogn og Fjordane i en slik inndeling vil la seg splitte opp ved at Nordfjord går nordover mot Møre, men resten av fylket går mot Bergen.

– De fleste i Nordfjord, når de må velge, orienterer seg sørover. Alternativet slik jeg ser det, er da at hele Sogn og Fjordane vender seg sørover mot Bergen, sier Rotevatn.