I forbindelse med at Ålesund kommune og Miljødirektoratet har fått utarbeidet en tiltaksplan for opprydning av forurensende sedimenter i Aspevågen, søkte kommunen i februar om støtte på 350.000 kroner til å få gjennomført marinarkeologiske undersøkelser.

Siden utbyggingen av Volsdalsvågen, ett av områdene det er søkt om midler til undersøkelser, i forbindelse med innfartsvegen til Ålesund sentrum er utsatt, så skal det ikke gjennomføres undersøkelser der nå.

På grunn av dette velger Miljøverndirektoratet å gjøre et fratrekk i kostnadene på 100.000 kroner, og i tillegg så trekker de fra enda 25.000 kroner som de mener at kommunen må dekke selv.

Dermed får Ålesund kommune tilskydd på 225.000 kroner.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Funn

Det er Bergens Sjøfartsmuseum som har forvaltningsansvar for marine kulturminner på Sunnmøre. De har meldt til kommunen at Aspevågen trolig inneholder flere løsfunn enn de var klar over.

Da kommunen søkte om midler i februar var smp.no i kontakt med Bergens Sjøfartsmuseum.

Da sa marinbiolog Tord Karlsen ved Stiftelsen Bergen Sjøfartsmuseum er det potensielt løsfunn av havnerelatert art som man kan forvente å finne, kanskje skipsvrak.

Dette er ikke et område hvor det er gjort marinarkeologiske undersøkelser tidligere.

– Det er gjort undersøkelser i tilstående områder. Der har funnene vært av varierende art, en del krigsminner og en del vrak som har blitt registrert.

Lovpålagt

Slike arkeologiske undersøkelser er lovpålagt å gjennomføre, og det er planlagt å gjennomføre disse i løpet av 2016.

I tiltaksplanen om opprydning av forurensende sedimenter er det planlagt å gjennomføre mudring og fjerning av forurensende sedimenter i området ved Kvennaneset og i et område på sørsiden av Aspøya og sentrum fra Skutvika til Ballastgrunnen.

I deler av dypområdet ved "Iris" (mellom Kvennaneset og Hessa) er det planlagt tildekning. Arbeidet på "Iris"  er forventet å starte i 2018.

Les flere nyheter fra Ålesund og omegn

Tiltaksplanen er utført av Rambøl AS. Den omfatter arealet av Aspevågen (inkl. Steinvågsundet og Volsdalsvågen) som er på ca. 2,5 km2.