Ti måneder gamle Sebastian Ødegaard fra Kristiansund døde i februar i fjor. Både før og etter den tragiske hendelsen har helseforetaket fått krass kritikk for å helgestenge barneavdelingen i Kristiansund for å spare anslagsvis fire millioner.

I en foreløpig rapport fra Helsetilsynet kommer det fram at helseforetaket brøt spesialisthelsetjenesteloven da Sebastian ikke ble transportert til sjukehus da han ble akutt dårligere. Barnet fikk heller ikke forsvarlig helsehjelp ved andregangs henvendelse til Kristiansund og omegn legevakt.

Helse Møre og Romsdal hadde ikke forberedt seg godt nok før de helgestengte avdelingen, påpeker Helsetilsynet.

Nødvendige rutiner manglet, nye var ikke kjent, forstått og etterlevd. Behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sjukehus var ikke forsvarlig, står det i rapporten.

Vil vente med kommentarer

– Det er viktig å merke seg at Helsetilsynet har ulik praksis når det gjelder håndtering av tilsynssaker. I mindre saker får en tilsendt foreløpig rapport til uttale før den blir offentliggjort. I denne saka er det en annen prosedyre, da foreløpig rapport blir offentliggjort før vi får gitt tilbakemelding, orienterte administrerende direktør Espen Remme i styremøtet onsdag.

Helse Møre og Romsdal skal levere sitt tilsvar til den foreløpige rapporten 29. april. Da vil de gi en samlet tilbakemelding fra alle deler av fagmiljøet.

– Selv om mange ønsker at vi skal kommentere innhold nå, vil vi ikke forhåndsprosedere foreløpige rapporter, sier Remme.

Han mener først at den endelige rapporten vil gi grunnlag for styret og foretaket å kommentere saka.

– Det er naturlig at denne saka blir en del av utviklingsplanen til helseforetaket, sier Remme.

Neonatal

Direktøren orienterte også om saka som dreier seg om sentralisering av tilbudet for barn født før uke 26 i Ålesund. En ekspertgruppe har anbefalt å samle det elektive tilbudet ved St. Olavs i Trondheim.

Remme sa at fagmiljøet i Ålesund har reagert på at smånyanser i tall blir brukt som grunnlag for en veldig stor og tung beslutning. Et poeng er at tallene er for små til å peke på kvalitetsmessige forskjeller.

Styret ble enige om å avklare med Helse Midt om saka skal realitetsbehandles i Helse Møre og Romsdal-styret.

Ansattrepresentant Charles Austnes sa at det ville være underlig om ikke det lokale styret skulle ha et syn i saka. Enten som orientering eller vedtakssak.

– Tidligere rapporter har også vist at det er små forskjeller. At det er bekymring for at barn født før uke 26 skal bli sentralisert, det er forståelig. Utad kan to-tre uker høres ut som mye å krangle om, men i en kompetansesammenheng er det to-tre viktige uker, når det er snakk om sentralisering, sa Austnes.