Etter et landstreff for russen på Fredriksten festning i Halden, ble russepresident Josefine Rødal Tomren fra Fagerlia i Ålesund så sjokkert at hun valgte å skrive en ytring om at russetiden er på vei i feil retning, publisert av smp.no.

Tomren tok opp tema som at fokus på status, pengepress og sex har gått altfor langt.

– Jeg synes det er skummelt hvordan dette fenomenet med russesanger, og det med å spille på sex og penger, har spredt seg, skrev hun.

Kvinner blir diskriminert

Tomren mener det ikke passer seg i 2016 at mange av russelåtene diskriminerer kvinner og identifiserer dem som sexobjekt.

– Har du fått mange tilbakemeldinger på innlegget ditt?

– Ja, jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Tomren og oppfatter det slik at mange er enige med henne.

Russepresidenten som kommer fra Tomrefjord i Vestnes sier hun ikke har vært på bevisst på utviklingen selv, men mener det er viktig at årets russekull tenker på hva slags signaler de sender ut.

– Verre på Østlandet

– Det er noe helt annet her enn på Østlandet, og jeg tror vi får det kjempekjekt og koselig i russetiden, det er ikke det – men jeg føler at fokuset på sex og pengepress har spredt seg hitover også, utdyper hun.

Tomren sier det blir brukt mer og mer penger på russetiden, og ulike aktører presser også på for at russen skal kjøpe «ditt og datt» for å være med på feiringen.

«Generasjon prestasjon»

– Er presset verre nå enn før?

– Ungdom har alltid fulgt strømmen, og vi bruker mye mer penger på russetiden nå enn før. Fra moren min var russ til i dag er det stor forskjell. Da søsteren min var russ for sju år siden, var det mer å ta på seg en russebukse og style en bil litt. Nå skal alt være perfekt. Generasjon prestasjon kommer inn i russetida, og vi skal være perfekt på skolen, ha perfekt utseende, og en perfekt feiring. Jeg tror dette har kommet mer og mer de siste årene.

Tomren tror mange tenker at russetiden på en måte er siste sjanse til å skinne. Feiringen har mer status, og det er viktig å få flest «likes» på sosiale medier.

– Det som selger er sex og det å være røff. Jeg mener vi har nådd en topp når folk begynner å latterliggjøre dette med voldtekt, sier hun.

Drøye russelåter

I ytringen sin på smp.no påpekte Tomren at en bil hadde tekster som «Det er ikke voldtekt, bare legg deg ned på ryggen og hold kjeft» i låten sin.

– I dag må man skille seg så voldsomt ut i sosiale medier. Jeg snakket med ei på landstreffet som egentlig var enig med meg om at tekstene var drøye, men det var viktigere å få litt status, sier russepresidenten fra Fagerlia.

Hun påpeker at hensikten med ytringen var å gjøre folk mer bevisst.

– Det går ikke an å fortsette i den retningen her, sier hun til smp.no.

Totalt rundt 230 elever vil være russ ved Fagerlia videregående skole i Ålesund i år.