Vilkensen er på plass på Scandic hotell på Kokstad i Bergen, der Statoil har opprettet et pårørendesenter etter helikopter-ulykken på Sotra utenfor Bergen, der 13 mennesker er omkommet.

Pårørende er samlet ved Scandic Bergen Airport hotell ved Flesland. Foto: Sofie Svanes Flem

Sjømannskirken har en beredskapsavtale med Statoil. To prester fra Sjømannskirken følger opp pårørende på hotellet. I tillegg er to prester sendt ut på Gullfaks B, og i morgen vil også to prester reise ut til Gullfaks A, opplyser Vilkensen.

- Klokken ett i dag ble vi bedt om å bistå, og vi var her med to prester på Flesland i løpet av en time, sier Vilkensen.

Han vet av erfaring hva som møter prestene som har reist ut på sokkelen.

- De møter mennesker, kollegaer og venner som er dypt sjokkert og kjenner på en sterk smerte i det som har skjedd. Det vi kan gjøre, er å møte dem som medmennesker i denne situasjonen. Det vil være viktig å snakke sammen og støtte hverandre.

På pårørendesenteret er det helsepersonell og politi tilstede, i tillegg til Nordsjøprestene og Statoils ledelse. Det er også personell fra Senter for krisepsykiatri tilstede, forteller pressetalsmann Knut Rost fra Statoil.

- Her får de pårørende anledning til å snakke med fagfolk, og være sammen i et fellesskap i en svært krevende situasjon. De gis også oppdatert informasjon på jevnlig basis, etter hvert som vi har bekreftet informasjon, sier Rost.

- De har det selvfølgelig svært krevende akkurat nå. Dette påvirker alle i Statoil veldig, men er selvsagt enda verre for dem. Da er det viktig at vi gir dem det de måtte ha behov for.

Statoil har fredag stanset all helikoptertrafikk.

- All helikoptertrafikk er stanset, med unntak av en helikopterfrakt av prester til Gullfaks B. Her er også all produksjon stanset, og de ansatte gis tid til å bearbeide sorgen. De har mistet kamerater og gode kollegaer. Det er naturlig på en dag som denne.

Et helikopter styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag ettermiddag. Alle 13 om bord antas omkommet, elleve er hittil funnet døde. Foto: Kyrre Styve / NTB scanpix