– Av de 13 som var om bord er 11 nordmenn, en brite og en italiener. 11 personer er funnet, ingen i live. Søket pågår etter de to siste, opplyser HRS Sør-Norge.

Et helikopter har falt ned i nærheten av Turøy på vestsiden av Sotra utenfor Bergen. Ifølge Hovedredningssentralen var det en besetning på to i tillegg til 11 passasjerer.

Helikopteret styrtet på vei fra Gullfaks B i Nordsjøen, og hadde bare fem minutter igjen til Bergen lufthavn, Flesland. Årsaken til at helikopteret styrtet er ikke kjent.

– Passasjertransport til og fra offshore med denne typen helikopter må opphøre inntil vi vet årsaken til denne tragiske ulykken, mener Industri Energi.

  • Saken oppdateres fortløpende.

Se også: Direkterapportering om helikopterstyrten

Full katastrofealarm

– Søk etter overlevende pågår på land og over sjø. Foreløpig er det ikke funnet overlevende, meldte Hovedredningssentralen klokka 14. HRS opplyser til NRK at det ikke er tegn til overlevende.

Vår reporter på stedet, Sofie Svanes Flem, forteller at det er to helikopter, brannmannskaper, båter, Sivilforsvaret, politi og ambulanser ved Turøy.

Smp-reporter Svanes Flem befinner seg om lag to kilometer fra havaristedet.

– Sivilforsvaret står her ved politisperringen. Det er litt trafikk fram og tilbake, og noen ambulanser forlater nå stedet, forteller Svanes Flem klokka 14.37. Sperringen er i krysset ved Turøyvegen og Svelgen bru.

Bekrefter funn av omkomne

– Politiet kan bekrefte at det er funnet omkomne etter ulykken, opplyser fungerende kommunikasjonsrådgiver Stig Losnegaard klokka 14.12.

Det er akkurat nå ikke verifisert hvor mange. Hovedredningssentralen kan ikke uttale seg om årsaken til havariet. Det ansvaret ligger hos Statens Havarikommisjon.

  • Har du tips eller foto? Kontakt oss på 95400400 eller 95400400@smp.no.

Statoil har opprettet pårørendesenter på Scandic Kokstad. Pårørendenummer: 800 500 20.

Politiet i Hordaland melder at det også er en pårørendetelefon på: 815 028 00.

– Styrtet delvis i sjø

Pressetalsmann Anders Bang-Andersen ved HRS Sola sier til NRK at helikopteret er funnet, og at det skal ha styrtet delvis i sjø og delvis på land. Nå settes naturligvis kreftene inn i redningsarbeidet. Alt som kan brukes av redningsressurser deltar i søket.

– Det er funnet en flykropp ca. 20 meter fra land på 5-7 meters dyp, opplyser Bang-Andersen hos Hovedredningssentralen. Hovedrotoren er funnet på land. HRS melder at vrakrester er observert både på Litleskori og i vannet.

Det er om lag 35-40 kilometer fra Turøy til Bergen sentrum.

Var på vei til Flesland fra Gullfaks-plattformen

Helikopteret som styrtet ved Sotra, var på vei til Bergen lufthavn Flesland, melder Hovedredningssentralen. Helikopteret var på vei fra Gullfaks B-plattformen, som opereres av Statoil.

Statoil mobiliserer sin beredskapsorganisasjon etter helikopterulykken, melder NTB.

Nødetatene fikk melding 12.01. Stedet hvor helikopteret har styrtet ligger i Øygarden kommune.

Helikopteret var av typen EC-225

CHC Helikopter Service bekrefter ulykke med et av deres helikopter av typen Airbus EC 225 med et mannskap på to og 11 passasjerer ombord. Helikopteret ble operert av Statoil.

– Det har plass til 19 passasjerer og to besetningsmedlemmer om bord, sier informasjonsansvarlig Hege Alstad i Luftfartstilsynet til NTB. De har akkurat nå nedsatt en krisestab.

Bistand fra flere fartøy og dykkere

Redningsleder Bjørn Jarle Åmlid bekrefter at helikopteret har totalhavarert.

– Tilbakemeldingen vi har fått, tyder på at helikopteret stort sett har gått i oppløsning, sier han til NTB.

Politiet i Hordaland meldte om ulykken på Twitter klokka 12 fredag.

Kort etter opplyser Hovedredningssentralen til NTB at flere redningshelikoptre er på vei fra Sola og Florø og at det er sendt luftambulanse fra Bergen. Det er også satt inn båter i området, opplyser Åmlid.

– Vi kan ikke bekrefte at det er observert personer i vannet, sier han.

Også Forsvaret bistår med flere fartøyer og fire dykkere, mens Røde Kors har sendt to ambulanser og en båt fra Bergen.

– Veldig spesiell motorlyd

– Det var et smell og en veldig spesiell motorlyd, så jeg tittet ut av vinduet. Da så jeg helikopteret styrte i en voldsom fart ned i sjøen. Deretter så jeg en eksplosjon.

Det sier et vitne som bor i området som Bergensavisen har snakket med.

– Det føk deler i luften. Den store rotoren for mot en holme. Jeg er i sjokk, dette er fryktelig, sier kvinnen til avisen.

Bergens Tidende har snakket med Vegard Turøy som også så helikopteret styrte.

– Vi hørte noen rare lyder, og at helikopterlyden sluttet. Jeg så ut, og da gikk det rett i bakken, sier Turøy.

Helikopteret brant etter styrten, ifølge øyenvitner, skriver avisen.

– Det brant kraftig en god stund, og vi hørte flere mindre eksplosjoner, sier Turøy, som forteller at flere lokale beboere kastet seg i båtene for å komme ut til ulykkesstedet og hjelpe.

Dagbladet har snakket med en av de nærmeste naboene til krasjstedet, som beskriver det hele som forferdelig.

– Vi ser rett bort på det, og det ser ut som helikopteret har gått i en liten holme. Det er masse båter rundt omkring, sier naboen, som sier de har sett folk i vannet like ved krasjstedet. Øya ligger rundt fire mil nordvest for Bergen.

Statsminister Erna Solberg sier at hun holdes løpende orientert om helikopterstyrten i Hordaland.

Smp.no oppdaterer

Se også: Direkterapportering om helikopterstyrten

Foto: Sofie Svanes Flem
Et helikopter har styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Foto: GOOGLE MAPS
Foto: SOFIE SVANES FLEM/SMP.NO