De siste dagene har folk delt bilder av to blå varebiler som angivelig skal drive med kriminell virksomhet. Folk har lagt ut advarsler om hvor bilene befinner seg, og oppfordret andre til å følge etter.

– 30 biler på slep

«Da er den omtalte bilen med tjuvpakk på vei over fjorden til Vestnes», skrev en Facebook-bruker i går kveld.

En annen svarte at de hadde kontroll på Vestnes, og den avbildede bilen skulle da ha 30 biler på slep mot Ørskogfjellet. Bilen ble også forfulgt på andre siden av Romsdalsfjorden.

– Ingen ulovlig aktivitet

Operasjonsleder Siri Engdahl i Nordmøre og Romsdal sier til smp.no at politiet ikke har registrert noe ulovlig aktivitet knyttet til den blå varebilen som ble forfulgt på Vestnes.

– Nei, vi har bare fått melding om at de er observert i forbindelse med dørsalg. De skal ha solgt noen trefigurer, sier operasjonsleder Engdahl til smp.no.

Engdahl har heller ikke noe på den andre varebilen som folk på Facebook mener kan ha ulovlige hensikter.

Hun forteller at personene i bilen har drevet med dørsalg både i Molde og Kristiansund.

– Men det har ikke vært aggressivt salg, og de trenger ikke tillatelse for å drive med salg av slike figurer, understreker Engdahl.

– Er noen av disse døvstumme?

– Det er enkelte av de omreisende som sier at de er døvstumme, uten at det stemmer. For når politiet har tatt kontakt, så har de begynt å prate.

– Men i den omtalte bilen, er personene der døvstumme?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si, sier Engdahl.

Sunnmørsposten har snakket med en av dem som delte advarsler rundt de utenlandske bilene. Vedkommende ønsker ikke å la seg intervjue eller siteres, men skal ikke ha vært blant de som fulgte etter bilen. Personen ønsker heller ikke å kommentere hvorfor han delte bildet.

– Folk kan ikke ta loven i egne hender

Operasjonsleder Arild Reite i politiet på Sunnmøre sier at de ikke kan stå inne for kvaliteten på det folk deler på Facebook.

– Om tiltakene begynner å ligne på borgervern, er det selvfølgelig ikke bra. En bør kontakte politiet om en mener det er begått tjuveri og lignende, sier Reite.

Han sier at politiet sjekker opp tips de får inn.

– Hvis folk starter å hindre folk i trafikken og ordne opp sjøl, så kan det være straffbart. I Norge skal man ikke drive med slikt, man skal ringe politiet.

Reite har sjekket opp begge registreringsnummerene på bilene som er delt på Facebook. På den ene fant han ingenting, og på den andre var det en kar i Ørsta som hadde ringt inn en observasjon av bilen etter at han hadde sett at de var aktuelle for tjuveri på Facebook.

Jaget fra Midsund

Romsdals Budstikke skriver at polske selgere ble jaget fra Midsund. Jan Helge Kjøl ved politiets operasjonssentral sa at disse ikke drev med ulovlig salg.

«Da fikk vi jaget polakkan tå øya. 14 bila som kjørt i rekke å fulgt dem te ferga! Trur dem vart litt skeptisk!», siterer avisa fra Facebook.

Konfrontasjoner

Arild Reite på Sunnmøre mener det kan bli konfrontasjoner og uheldige hendelser hvor folk blir skadd når noen tar loven i egne hender.

– Privatfolk har ikke anledning til å drive med ransaking og stopp av andre i trafikken. Det fraråder vi, sier Reite.

Advarer også mot dørselgere

I oktober i fjor gikk politiet på Sunnmøre ut med en pressemelding hvor de anbefalte folk å holde ytterdøren låst.

– Politiet over hele landet får gjennom året melding om tiggere eller fremmede som ringer på dørklokka hjemme hos folk. Noen ber om penger, noen selger trefigurer og noen har oppgitt at de er stumme, eller har barn med leukemi, sto det i meldingen.

Politiet skrev videre at enkelte kunne være frekkere enn andre og at selgerne kunne være vanskelig å håndtere. Derfor ble det anbefalt å holde dørene låst, og eldre folk ble oppfordret til å la være å åpne.