Konkurransetilsynet har i dag sendt varsel til partene om at de vurderer å stanse Torghattens kjøp av 50 prosent av aksjene i F1 Holding. F1 Holding, som er eid av Sogn og Fjordane fylkeskommune, eier 59 prosent av aksjene i Fjord1 AS, melder Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Det er Statens vegvesen og fylkeskommunene som er oppdragsgivere og etterspør drift av fergesamband i Norge gjennom anbudskonkurranser.

Tiltak ikke gode nok

- Markedet for drift av fergesamband består allerede i utgangspunktet av få aktører. Vi frykter at transaksjonen vil føre til redusert konkurranse i kommende anbudskonkurranser om drift av fergesamband. Redusert konkurranse vil øke kostnadene for de offentlige oppdragiverne og medføre høyere billettpriser for landets fergepassasjerer, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i pressemeldingen

Torghatten har i prosessen kommet til Konkurransetilsynet med forslag til tiltak som skal avhjelpe de negative virkningene på konkurransen.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å rette opp i konkurranseskaden som Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1 vil innebære, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Endelig vedtak 1. juli

Dette er ikke et endelig vedtak. Selskapene har nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger. Etter dette har tilsynet 15 arbeidsdager på å treffe endelig vedtak. Fristen for endelig vedtak er 1. juli.

- Dette er som forventa. Vi er ikke veldig overraska. Det er fortsatt prosess. Jeg konstaterer at Torghattens tiltak ikke er vurdert som tilstrekkelig, men regner med at de vil komme med ytterligere tiltak, sier Jenny Følling, fylkesordfører i Sogn og Fjordane til smp.no.

Fylkeskommunen er ikke en del av denne prosessen, og Følling vil ikke spekulere i hva som kan skje om det endelige utfallet blir at salget ikke går i orden.

Per Sævik ikke overrasket

Styreleder Per Sævik i Havilafjord AS, som eier 41 prosent av aksjene i Fjord1, er godt fornøyd med Konkurransetilsynets varsel:

- Vi er fornøyd, men ikke overrasket over Konkurransetilsynets vurdering. Vi forventer at fullt forbud også vil bli det endelige resultatet av saken. Dette sparer oss for en mellomperiode der vi ville hatt representanter fra vår største konkurrent i styrerommet frem til rettsaken er avgjort, sier Per Sævik i en pressemelding.

Havilafjord AS har hele tiden hevdet at den opprinnelige avtale mellom fylkeskommunen og Torghatten har utløst Havilafjords løsnings- eller forkjøpsrett til de underliggende aksjer i Fjord 1 AS. Dette er bakgrunnen for det anlagte søksmål mot F1 Holding AS med krav om å overta aksjene. Konkurransetilsynets vedtak har ingen betydning for søksmålet, som vil gå sin gang upåvirket av det varslede vedtaket. Rettssaken vil gå som planlagt

Rettsaken om forkjøpsretten er berammet til 29. august 2016 i Fjordane tingrett og vil gå over syv dager.

- Vi mener å ha et rettmessig krav på aksjene i Fjord1 AS, og Konkurransetilsynets avgjørelse påvirker ikke vårt krav, sier Sævik i pressemeldingen.