– Jeg fikk litt bakoversveis da jeg så oppslaget, også tenkte jeg at jeg burde bedt om sitatsjekk, sier Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal om avisoppslag.

Lørdag ble Klassekampens lesere servert nyheten om at Aurdal «Ber Sanner om hjelp» - og at hun «ber regjeringen bruke tvang overfor uvillige naboer».

– Jeg så oppslaget i går før jeg la meg, og tenkte at det blei litt voldsomt. Det kan virke som at jeg mener at man bare skal gå inn og tegne kartet uten å ta hensyn til de lokale prosessene. Det mener jeg altså ikke, påpeker hun.

Avviser ikke tvangsbruk

I Klassekampen er hun sitert på følgende:

– Jeg håper Jan Tore Sanner tenker på andre ting enn å vinne valgkampen neste år: at han er konsekvent og myndig og benytter de virkemidlene som er nødvendig, nemlig tvang.

Overfor smp.no nyanserer hun imidlertid, og sier at hun i første rekke ønsker at Sanner skal bruke andre virkemidler, som økonomiske gulrøtter.

Men hun avviser samtidig ikke tvangsbruk overfor kommuner - i spesielle situasjoner.

– Mitt syn på det med tvang, er det kan brukes gitt visse forutsetninger. Det vil være i helt spesielle situasjoner der enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn. For eksempel i tilfeller hvor det ligger en kommune inneklemt og sperrer for noe som virker som en god løsning. Tvangsproblematikken kommer først inn om en kommune sperrer for en større og viktigere helhet, forklarer hun.

Aurdal vil ikke nå peke på spesielt på sunnmørskommuner hvor hun mener det er aktuelt.

Svarer ulikt

Til Sunnmørsposten har Aurdal svart avkreftende på direkte spørsmål om hun mener fylkesmannen bør bruke tvang overfor Sula og Giske.

– De to kommunene vil neppe komme i den type klem, men det kan skje. Imidlertid er vi ikke der ennå, sier hun lørdag.

Les også: Går i dialog med Skodje og Ørskog (krever abonnement)

Ålesund fikk nei til frieri: – Jeg gir ikke opp

Fylkesmannen: Må lage kartet slik Stortinget har bedt om

– Det ser ut som det er en motsetning mellom det du sier til Klassekampen, og det du sier til Sunnmørsposten. Mener du at du er feilsitert?

– Jeg vil ikke si at jeg er feilsitert, men slik det framstår er det ikke dekkende for mitt syn. Det ble sterkere enn det jeg ga uttrykk for. Intensjonen med kommunereformen er jo ikke tvang. Alle ønsker frivillighet, svarer hun.

Til Klassekampen trekker hun også fram at Ålesund kan bli nødt til å vurdere en annen prising på interkommunale tjenester.

– Noen vil åpenbart bli provosert om du står for at regjeringen bør bruke tvang. Er du redd for å bruke uttrykket?

– Det er klart at i Norge har vi mer troa på at man skal gifte seg av kjærlighet, og at tvangsekteskap er noe man bør unngå. Jeg tenker at det kanskje kan finnes gode fornuftsekteskap. Men for å svare på spørsmålet: Tvang lyder ikke som god musikk i mine ører heller.

Vil ha videre prosess

Ålesund-ordføreren sier hun er opptatt av å få fram at prosessene ikke er ferdige. Hun håper ikke lokalpolitikere rundt om legger inn årene om kommunesammenslåinger på bakgrunn av resultatene de siste dagene.

– Mange er av den oppfatning at det er over, men tvert i mot: Vi jobber fortsatt intenst, og fristen er 1. juli. Det jeg ber om er i første rekke en videre prosess, og om Sanner kunne ha pynta «brura» litt - ikke minst på samferdselssida, så ville det kanskje bety noe, sier hun.

Aurdal påpeker at kommunesammenslåing ble trukket fram som en mulighet til å få lettere innpass i Nasjonal Transportplan, da reformen ble behandlet i Stortinget.

– Dersom Sanner konkret kunne synliggjøre dette som en tydeligere gevinst for vår region, tror jeg det ville være en stor og viktig gulrot i videre prosesser, avslutter hun.