Fellesforbundet sa natt til lørdag at de hadde vunnet en full seier da enigheten med NHO Reiseliv var et faktum. Arbeidsgiversiden måtte «bite i gresset og krype til korset» og til slutt innfri kravet om lokal forhandlingsrett, mener forbundet.

Dermed kan hotellsjefer over hele landet igjen ønske gjestene sine velkommen. Streiken blir formelt avblåst klokka 12 lørdag.

Ålesund-hotell: Kan snart tilby fylkets beste hotellfrokost igjen

Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo åpner dørene igjen klokka 15 – med noe begrenset frokosttilbud søndag og mandag morgen.

– Vi er veldig glade for at partene har kommet til enighet slik at vi kan ønske alle våre gjester velkommen tilbake, sa hotelldirektør Tarje Hellebust lørdag morgen.

Over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært omfattet.

Jobbet hele natta

Ved de fleste andre hotellene som har vært rammet, blir arbeidet først gjenopptatt mandag morgen, men allerede lørdag var flere sjefer i full gang med å forberede hotellet for innrykk av gjester.

– Jeg har holdt på siden klokken 2 i natt med å organisere for å få åpnet igjen, sier Hotel Norges direktør Endre Ludvig Olsen tilBergens Tidende.

Han har som mål å åpne hotelldørene igjen lørdag klokka 12. Det samme har direktør Frode Jansson ved Radisson Blu Caledonien Hotel i Kristiansand, skriver Fædrelandsvennen.

Han er svært fornøyd med at hotellstreiken er over, men har ikke fått satt seg inn i forhandlingsresultatet.

– Det er sikkert en god løsning når partene er blitt enige, sier Jansson.

– Kjedene har skylden

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet legger skylden for at streiken ble langvarig på de store hotellkjedene, som nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett. Når kravet nå er innfridd, anser forbundet oppgjøret som en full seier.

– Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.

På den andre siden av bordet mener de denne versjonen er en sannhet med modifikasjoner. Hotellkjedene fikk nemlig drevet igjennom sitt krav om at de skal bestemme om lokale forhandlinger skal skje med den enkelte bedrift eller med kjeden overordnet.

– Dette var et helt avgjørende prinsipp for oss og den utløsende faktoren for at vi ble enige om en avtale, så kan begge parter være fornøyde eller misfornøyde med resultatet, sier forhandlingsleder Jostein Hansen til NTB.

– Alle har tapt

Han er opptatt av å ikke starte en ny ordkrig mellom partene, nå som en enighet er i havn, og nøyer seg med å si at «det er hyggelig at de glade» på arbeidstakersiden.

Økonomisk sett er avtalen «rimelig god», mener Fellesforbundet. Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle. Det er høyere enn frontfagsrammen på 2,4 prosent, men fortsatt på 2-tallet, ifølge NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

NHO fikk også igjennom at lokale forhandlinger skal holdes først neste år. De sentrale tilleggene fra frontfaget skal også gis sentralt i hotell- og restaurantbransjen.

Avtalen må først godkjennes i uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv før den kan tre i kraft. (©NTB)

Hotellstreik i Ålesund. Her foran Quality Hotel Waterfront.. Foto: Michael Furnes