De to Trøndelag-fylkene har allerede vedtatt å slå seg sammen til en ny region.

Nå får også nordmøringer være med, men ikke romsdalinger – i alle fall hvis fylkesordføreren i Sør-Trøndelag får det som han vil.

– Døra for enkeltkommuner på Nordmøre står åpen om de ønsker å bytte fylke/region. Jeg tror det vil være en god løsning for både Nordmøre og Trøndelag, men kommunene må bestemme dette selv, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag til tk.no.

Han sier at også fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag innstiller på det samme.

Molde-ordfører Torgeir Dahl har tidligere signalisert at han ønsker seg nordover dersom nordmøringene blir trøndere. Sentrale politikere i trønderfylkene ber nå altså Romsdal om heller å se sørover.

Vet ikke hvor fylket sprekker

Medlem av fylkesutvalget i Møre og Romsdal, Mette Belden fra Nordmørslista, tror flere nordmørskommuner går nordover til Trøndelag.

Til Tidens Krav sier hun at hun syns det er vanskeleg å si hvor fylket revner.

Regjeringen vil at dagens 19 fylker reduseres til om lag 10 regioner. Fylkene har frist til 1. desember om å si hvem de vil slå seg sammen med. I mai neste år skal det nye regionkartet vedtas av Stortinget, samtidig med at Stortinget vedtar kommunereformen.

Vil utvide Møre og Romsdal

Et flertall av innbyggerne i Møre og Romsdal vil beholde et samla fylke. Det viser en opinionsmåling utført av Sentio som Sunnmørsposten presenterte nylig.

Enkelte går enda lenger. Fylkespolitikar Frank Sve (Frp) har sagt at han drømmer om å utvide Møre og Romsdal til også å inkludere Nordfjord og noen kommuner i Oppland og Sør-Trøndelag.

– Vi har med nebb og klør kjempa, og fått beholde, politidistriktet, Kystverket og andre funksjoner i vår region. Den beste måten å få fjerna disse funksjonene er å splitte Møre og Romsdal. Da blir det ingenting igjen i Ålesund, Molde eller Kristiansund. Og hvem tjener på det, jo Bergen og Trondheim, sa Sve til Sunnmørsposten for noen uker siden.

Naboprat

Hornindal og Stryn vurderer å slå seg sammen med kommuner på Sunnmøre. Det betyr ikke nødvendigvis at de blir en del av Møre og Romsdal. Sju ordførere på søre Sunnmøre og i Nordfjord har sagt at de ønsker å gå inn i en stor region sammen med Bergen. Heller ikke Sveinung Rotevatn (V) på Stortinget tror at Sogn og Fjordane blir splitta.

– Vi registrerer at kommuner sør for oss banker på døra vår. Om de blir en del av fylket får tida vise, sier nå fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal til tk.no.

Fylkeskommunen i Møre og Romsdal har ennå ikke vedtatt naboprat med fylkene i nord og sør. Mandag skal saken opp i fylkesutvalget. (Saken kommer ikke opp før på møtet tirsdag, journ. anm) Se saksframlegg (ekstern lenke)

Dersom fylket vedtar naboprat, vil et forhandlingsutvalg bestå av fylkesordfører Jon Aasen (Ap), fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V), en representant fra opposisjonen og fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik (sekretær), skriver Møre og Romsdal fylkeskommune.