Onsdag vitnet flere sentrale folk i prosessen som ledet fram til Hjelset som valg av sjukehustomt for nordfylket.

Kristiansund kommune har saksøkt Helse Midt. De mener prosessen ble rigget fra oktober til desember 2014. Kommunen vil ha vedtaket kjent ugyldig fordi de mener det er begått formelle feil, og at flere personer ble plassert inn for å få til vedtaket. I tillegg hevdes det at folk var inhabile, og at det er omfattende mangler i begrunnelsen for å velge Hjelset.

SJUKEHUSSAKEN I RETTEN: Live-studio fra dag 2

Sammenheng?

Helseminister Bent Høie ringte tidligere styreleder Marthe Styve Holte for å fjerne daværende direktør Trond M. Andersen innen seks dager. Andersen forklarte i retten at dette kom meget overraskende, da det ikke hadde vært en personalsak og drøftelser rundt han som leder. Andersen sa videre at han i ettertid ikke ser noen annen forklaring på at han var ønsket fjernet måtte ha med tomtevalget å gjøre.

Samtidig hadde han ikke noe skriftlig eller muntlig på dette, men det var tanker han hadde gjort seg opp i ettertid.

Følte seg overkjørt

Andersen leverte gode resultater i sin periode som direktør, og Styve Holte påpekte at det ifølge lova er opp til styret i et helseforetak å avgjøre om en direktør har tillit.

Begge trakk seg fordi de ikke hadde tillit. Styve Holte fordi hun følte seg overkjørt av Høie som grep inn og hadde konkludert. Holte kunne ikke se koblingen mellom avgangene og tomtevalget.

Fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal forklarte seg også i retten. Hans forklaring underbygde Astrid Eidsviks tidligere uttalelser.

Ansattrepresentant

Ansattrepresentant Harald Topphol gikk gjennom hva han hadde fått opplyst før vedtaket.

Topphol mottok informasjon fra Veddeng om at Eidsviks sluttavtale ikke var landet. Eidsvik ble oppfordret til å stå i stillingen med muligheter for å få til en bedre sluttavtale over nyttår. Da med en annen begrunnelse for avgangen.

Topphol oppfattet det slik at Helse Midt hadde kortsluttet prosessen i Helse MR ved å si at Hjelset var det eneste valget.

Ordfører forklarte seg

Tidligere styreleder John H. Kvalshaug tolket ikke sin avgang med tomtevalget.

Moldeordfører Torgeir Dahl forklarte seg om sin kontakt med Høie, og som ordførere skal, så hadde han forsøkt å overbevise statsråden om at Hjelset var beste valg, men de to hadde ikke noen nær relasjon.

Liv Stette hadde før hun ble styremedlem i Helse Midt anbefalt Hjelset to ganger for Sunnmøre regionråd og Ålesund kommune i høringsrunden. Stette fikk også som én av to oversendt utkastet til innstilling fra Daniel Haga før vedtak. Stette gikk de formelle veier, og reiste spørsmål om hun var inhabil. Helse Midt konkluderte med at hun var habil.

– Styrket

Regjeringsadvokat Erik Bratterud sier at det ikke kom fram noe som ikke var kjent fra før. Han mener Holte kvitterte ut at signalene fra Høie påvirket prosessen. Han sier også at Kristiansund har konspirasjonsteorier som ikke Helse Midt ser. Bratterud mener Helse Midt har kjørt en god prosess.

Regjeringsadvokat Erik Bratterud er advokat for Helse Midt.

Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard mener at de kom styrket ut av dag 3. Særlig i forhold til forklaringene til Andersen og Stette. Han sier at det er samlet inn én million på Nordmøre og at kommunen krever saksomkostninger på 350.000 kroner.

Kommunen vil ifølge Neergaard anke saken til lagmannsretten ved tap i tingretten. Det regner han med at Helse Midt også vil.

Les også: Kommuneadvokat fikk refs av dommeren (krever abonnement)Styremedlem har unngått pressen - nå må hun svare (for abonnenter)