De tre kommunene har det til felles at det ikke er noe alternativ å stå alene, og allerede før folkeavstemningene for ei uke siden hadde de tre hatt et møte for å diskutere vegen videre. Torsdagens møte var ingen forhandlinger, men en samtale om hvor vegen går videre.

Ønsker Ålesund

Ordføreren i Skodje, Dag Olav Tennfjord, mener det er klart at innbyggerne i Skodje ønsker å gå sammen med Ålesund.

– Jeg mener det er grunn til å legge mer vekt på innbyggerundersøkelsen enn en folkevstemning med 37 prosent valgdeltakelse. Hvis vi trekker fra dem som svarte "vet ikke", er det 25 prosent av innbyggerne som har gitt oss et klart råd. Da mener jeg at en undersøkelse der 300 har svart er særdeles velegnet for å vite hva folk mener, sier Tennfjord.

Skodjeordføreren sier at kommunestyret i Skodje denne uka også ga et klart signal om å fortsette diskusjonen med Ålesund.

– Og med Ørskog, understreker Tennfjord. Vi vil gjerne ha Ørskog med på laget. Det er en stor fordel hvis vi kan være to landkommuner som lager en ny kommune sammen med Ålesund.

Torsdag var alle tre ordførerne, rådmennene og deler av forhandlingsdelegasjonene samlet på rådhuset i Skodje for å sette i gang plan B etter folkeavstemningene for ei uke siden.

– Vi var de eneste av de ti kommunene som ikke hadde noe alternativ om å stå alene, og det er derfor naturlig at vi også møtes for å snakke om situasjonen, sier Geir Peter Aure. Men noe forhandlingsmøte er det altså ikke, understreket ordføreren i Ørskog.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Konkrete

Eva Vinje Aurdal sier at det likevel er enklere å være mer konkret når to eller tre kommuner skal bli enige og ikke ti.

– Hvor konkrete har dere vært i dag?

– Vi har for eksempel snakket om samferdsel, kultur og lokaldemokrati, sier Vinje Aurdal.

Dag Olav Tennfjord innskyter at det er vanskelig å gå inn i realitetene før man setter seg ned for å forhandle.

Ålesundsdelegasjonen trekker fram økt areal som en av fordelene hvis Skodje blir med, og disse to kommunene er allerede sterkt integrert på flere måter.

Debrifing

Neste uke skal Ørskog ha et ekstraordinært kommunestyre for å velge vegen videre, og det vil antakelig også bli et møte i regi av Sunnmøre regionråd der alle kommunene som har vært involvert i både regionkommunen og landkommunen blir invitert. Flere kalte dette en debrifing etter en intens prosess som mange mente havarerte forrige torsdag.

– Vi har som målsetting å få til en avtale mellom Ålesund, Skodje og forhåpentligvis Ørskog innen fristen den 1. juli, forsikrer Eva Vinje Aurdal.

Les flere nyheter her

Geir Peter Aure t.v., ordfører i Ørskog takket ja til invitasjonen om å møte naboene. Ved enden av bordet sitter Dag Olav Tennfjord sammen med kommunalsjef Ronny Frekhaug i Ålesund og ordfører Eva Vinje Aurdal. Foto: Staale Wattø
Dag Olav Tennfjord og Eva Vinje Aurdal er klare for å gå sammen i én kommune. Foto: Staale Wattø