Det syntes kollegene kvalifiserte til en påskjønnelse. Og Norges Vel var hjertens enig. Roger Howden fikk medalje på jakkeslaget og diplom i handa torsdag ettermiddag.

– Veldig overraskende. Jeg trodde ikke selvstendig næringsdrivende fikk slikt, sier en lettere fortumlet mottaker.

62-åringen trappa i fjor «ned» til 100 prosent stilling. Howden lar nå Pål Sindre Myklebust styre den daglige driften, mens han selv tar hånd om den rent ingeniørfaglige ledelsen.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Tusenkunstner

Selskapet har 18 ansatte, og avdelingskontor i Brummundal. Howden er kjent for sin store arbeidskapasitet, innsikt og oversikt. Han har etter sigende stålkontroll på alt av regelverk. Følgelig er han hyppig brukt som fagdommer i rettstvister.

Dessuten har Howden , kanskje litt utypisk i arkitektkretser, vært en pådriver for IT og digitalisering av bransjen. Også her nyter kollegene godt av hans kreativitet og løsningsorienterte vesen.

– Vi er heldige som får være en del av alt dette, sier Myklebust. Han er full av lovord om tusenkunstneren.

Tryllekunstneren Howden bør også være kjent. Han holdt på å vinne Norgesmesterskapet  i 1982, men kom hjem med en hederlig andreplass. I tidligere tider fant han tid til politisk virksomhet også, i bystyre og bygningsråd. Han la dessuten ned en trottig innsats for Jugendteateret. Familiemannen kan glede seg over tre barn og seks barnebarn.

I dag har han snevret inn virkefeltet til byggfag og showbiz. Howden er kjent som humorist og blir  mye brukt som toastmaster og konferansier.

–  Det er mest standup-trylling jeg driver med, forklarer han.

Trollmann eller ei, han så likevel ikke denne utmerkelsen komme.

– Nei, ekte magi finnes dessverre ikke.

Mye galt

Dette gjelder visst boligbransjen også. Firmaet Leite & Howden kan dessverre sies å være plassert i en vekstnæring:

– Ja, det har aldri blitt slurva og juksa så mye som nå. I 1997 ble regelverket lagt om slik at utbyggerne skulle ta større ansvar. Men på grunn av mangelfull prosjektering og oppfølging går veldig mye veldig galt, sier Howden.

Det gjør ikke saken bedre at det offentlige ikke har mulighet til å følge opp så godt som de burde. Kontrollere.

– Vi hjelper stadig flere uheldige kjøpere av leiligheter og hus, forteller Howden.

På det mer private planet hjelper han hver St. Hans de oppvoksende slekter å få i seg nok sukker.

Fra dekket på «sjørøverskuta» si har han i tjue år skutt twist med kanon inn på land ved båla langs Borgundfjorden. Et spektakulært og artig tiltak for alle involverte. Spesielt småspringende barn i fjøra…

Les flere nyheter her