– Se her! Er det ikke fantastisk?

Stein Christian Andestad Knutsen (48) fra Ålesund viser oss et stort uberørt område midt på nordkysten av Polen.Kilometerlange sanddyner deler havet og en stor innsjø, likt La Manga-stripa i Spania.

– Her vil vi bygge en helt ny destinasjon med 6.000 leiligheter, flere hoteller, butikker, restauranter, ja elt en komplett feriedestinasjon kan by på, sier Knutsen.

Sammen med to andre nordmenn eier han Firmus Group i Polen.

Masterplan Stein Christian Knutsen og Firmus Group har brukt sju år på å lage masterplanen for utbyggingen av «Dune City» som til sammen vil ha 10.000 sengeplasser her ved Mielno, midt mellom Gdansk og Stettin. Foto: Nils Harald Ånstad

Kjøpte strandområde

For noen år siden kjøpte Knutsen 380 mål av det polske forsvaret og kommunen øst for feriebyen Mielno.

– Tenk å bo her, med 2,5 kilometer lang strandlinje på hver side, du har både havet og en innsjø i umiddelbar nærhet. Her vil vi bygge en helt ny feriedestinasjon, tenkte Knutsen.

De neste årene ble brukt til prosjektering og regulering. søknader, studier og analyser, som til slutt endte i en masterplan.

– Vi brukte sju år på masterplanen, og den er blitt godt mottatt.

Faktisk vant prosjektet den prestisjetunge prisen «Future Project Awards 2016»i MIPIM Architectual Reviews konferanse i Cannes.

I konkurranse med 260 andre gigantprosjekt i hele verden.

– Det er en enorm anerkjennelse for oss, og viser at prosjektet er gjennomtenkt og fornuftig. Det var nok av dem som kalte meg gal da jeg først lanserte ideen, sier Knutsen.

Dune City Stein Christian Knutsen (i midten) sammen med medinvestor Tormod Stene-Johansen og arkitekt Marek Sietnicki mottok pris i Cannes under MIPIM-awards 2016 for beste prosjekt i kategorien «Regeneration & Masterplanning». Foto: Privat

«Dune City»

Kort fortalt er prosjektet «Dune City» en helt ny destinasjon med 6.000 leiligheter, signalbygg (et hotell) som er forbeholdt Marriott eller Hilton (350 rom) med konferansesenter og spa-anlegg.

– I tillegg vil flere mindre hoteller bygges, samt restauranter, butikker, marina, helipad og sjøflyhavn, marina på begge sider av området og en rekke aktivitetstilbud for folk i alle aldre.

Første byggefase starter i 2018 med ferdigstillelse i 2020/21.

– Prosjektet er en totalinvestering på rundt 650 millioner euro, men vil bli bygget ut i etapper. Det vil ta 10-15 år å bygge ut hele prosjektet avhengig av utvikling i økonomi og kjøpekraft, sier Knutsen som er vant til å bygge «stein på stein».

I tillegg har Firmus Group kjøpt et landområde på 1.000 mål som ligger på motsatt side av innsjøen.

– Vi har også kjøpt et område på 600 mål som ligger rett ved siden, også mot innsjøen.

– Hva skal det området brukes til?

– Du vet, jeg trenger å få ned handikappet mitt i golf, og det er langt til nærmeste golfbane.

– Så da bygger du golfbane?

– Ja, vi har fått den kjente amerikanske arkitekten Robert Trent Jones jr. til å designe ei 18-hulls bane på det området. Det tror jeg blir bra, smiler Knutsen. Han tror også at ei slik golfbane vil føre Dune City helt i verdenstoppen når det gjelder feriedestinasjoner for kunder som krever kvalitet.

– Hvordan finansierer dere dette?

– Alle tomter er betalt og vi er gjeldfri. Så langt har vi investert og bygget prosjekter sammen med eksterne investorer som har kommet inn med 1/3 av investeringen. Etter hvert byggetrinn, eller prosjekt, får de ut sin avkastning om de ønsker, mens vi reinvesterer overskuddet i neste prosjekt. Slik bygger vi oss opp, og får samtidig tillit i lokalsamfunnet fordi vi tenker langsiktig.–

– Hvem er Dune City tenkt for?

– I de prosjektene vi har bygget eller bygger her i Mielno nå er det bortsett fra et par bekjente fra Norge, utelukkende polske kjøpere. Det er mange pengesterke polakker, og i tillegg vil mange tyskere hit til kysten. Vi ligger bare 3,5 timers kjøretur fra Berlin.

For tyskerne er Mielno kjent som et historisk og helsebringende feriested.

– Lufta her har veldig høyt innhold av jod, noe som skal være veldig helsebringende.

Kjendis

Stein Christian Knutsen er et ganske så ubeskrevet blad i Norge, bortsett fra et par artikler i Finansavisen og hegnar.no. Men i Polen er han kjent.

– Finans-, design-, og underholdningsmiljøet i Polen er ikke så stort, så vi kjenner mange.

Dette nettverket bruker Knutsen i stedet for å bruke reklamekroner på annonser og nettsider.

– Vi har hatt en fransk tv-chef som laget mat på taket her på Dune Resort, og polsk Top Model har spilt inn episoder her. Dette har gjort at magasiner som Newsweek og Forbes, tyske NDR og andre medier, kommer for å se hva som foregår. Nå selger vi en helt ny destinasjon og det er jo ganske oppsiktsvekkende.

– Ingen investeringer i for eksempel en ny sørside for Ålesund by?

– Vet du? Ålesund har mange kjempeflinke folk, så det overlater jeg til dem. Jeg fokuserer på Polen og det jeg kan her.

Livsstil Stein Christian Knutsen har viet livet til eiendomsutvikling. – Det er en heldøgnsjobb, men også hobby, sier han. Foto: Nils Harald Ånstad
Det første byggetrinnet vil starte i 2018 med hotell og leilighetsbygg (i bakgrunnen). Så vil utbyggingen fortsette på den 380 mål store tomta. Foto: Firmus Group
Dune City vil ha flere marinaer på grunn av sin unike beliggenhet.
– Her vil det bli handlegate og yrende liv om noen år, sier Stein Christian Knutsen og ser utover sanddynene ved Mielno. Foto: Nils Harald Ånstad