En trillebår full med sild på Gåseid ble starten på ei unik karriere for Stein Christian Andestad Knutsen (48) fra Ålesund.

Trilleturen rundt i nabolaget ga nemlig 50 kroner i gevinst for niåringen.

– Det var da jeg fikk smaken på fortjeneste, sier Knutsen.

Pappaen til niåringen hadde da hekla sild som han tilberedte fint. På spøk sa han at sønnen kunne prøve å selge noe av silda, mens resten skulle gå til middag.

– Det ble ingen silde-middag på far den dagen, ler Stein Christian.

Kjøpmann

Gjennom oppveksten finansierte ålesunderen studier med salg av hvite tennissokker og t-skjorter før pengene ble investert i eiendom.

– Etter skolegang i Ålesund flyttet jeg til Oslo for å studere ved Handelsakademiet sammen med min fetter Håkon Sæter fra Fredrikstad. Jeg kjøpte en leilighet i Oslo som jeg pusset opp og leide ut. Etter noen år solgte jeg med gevinst. Da skjønte jeg at eiendom og utvikling var mitt kall, sier han.

I Oslo traff Stein Christian en annen ålesunder, eiendomsmegler Thor Bjørdal.

– Han eide da meglerhuset Bjørdal Partners. Vi dro til Warzawa i 1996 og satte opp et kontor for norske investorer der.

Det begynte med et kontor- og kjøpesenterprosjekt i den polske hovedstaden.

– Da jeg ble headhuntet til GE Capital Real Estate, solgte vi hele organisasjonen med prosjekter til israelske investorer. Thor fokuserte på Norge mens jeg ble igjen i Polen.

Nå eier Thor Bjørdal Colliers International i Norge.

Stein Christian jobbet noen år som utvikler for hele sentral- og Øst-Europa.

– Jeg jobbet i Tjekkia, Ungarn, Slovakia, Romania og St.Petersburg i Russland, sier Knutsen.

Mielno

Han jobbet fremdeles for amerikanske GE Capital da han besøkte den polske byen Mielno for første gang.

– Jeg ble helt satt ut av hvor fint det var her. Tenk, badestrand med flott sand og deilig klima. Jeg tror de fleste nordmenn fremdeles tenker på Polen som grått og trist med eldre damer og skaut.

Virkeligheten er en helt annen.

– Polen i dag har kanskje den mest robuste økonomien i EU. Polen med sine over 38 millioner innbyggere har hatt en sunn økonomisk utvikling og har i dag en mer moderne infrastruktur enn vestlige land, mener han.

Det var derfor helt naturlig at Stein Christian knutsen kjøpte sin første tomt i Mielno tre uker etter det første besøket.

Det ble seinere to, tre, fire, ja, mange tomtekjøp i området.

Og mange byggeprosjekter.

– Vi er nå i ferd med å fullføre det niende prosjektet vårt «Dune Resort» som er på 20.000 kvadratmeter med 330 luksusleiligheter.

Dette prosjektet tjener «vi» 100 millioner norske kroner på, opplyser Finansavisen.

Og «vi», det er Stein Christian, fetteren Håkon Sæter og investoren Tormod Stene-Johansen som sammen eier Firmus Group.

Tjener godt

Det forrige prosjektet tjente de 50 millioner kroner på. Firmus Group ble verdsatt til en milliard norske kroner av meglerhus i 2007.Men det stopper ikke der.

– Filosofien vår har alltid vært å bygge stein på stein i forskjellige byggetrinn og prosjekt. Bygge, hente ut gevinst, så reinvestere og fortsette utbygging. Dette har gjort at vi har blitt en troverdig aktør i Polen. Og så er det viktig å påpeke at alle tomtekjøp er gjort uten gjeld. Vi har bygd oss opp med tanke på langsiktighet. Samtidig har investorer som har kommet inn hele tiden kunne hentet ut gevinst.

Kaj B. Westre i Westre Eiendom og NMK Holding bekrefter dette.

– Vi var inne som investorer ei periode og er meget fornøyd med avkastningen. Årsaken til at vi trakk oss ut av Polen var at vi måtte realisere kapital for å bygge Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund. Vi skulle gjerne vært med videre, sier Kaj B. Westre til smp.no.

Strandluksus

Stein Christian bor i Mielno sammen med samboeren. Ei voksen datter som bor i Oslo, kommer ofte på besøk.

– Hun elsker å være her og tilbringer nesten hver sommer her nede.

Hobbyer blir det liten tid til for Stein Christian.

– Jobben er blitt en livsstil. Selv når jeg er ute og reiser tenker jeg design og løsninger. Jeg spiller golf, men får lite tid til å senke handikappet mitt. Derfor har jeg planer om å få bygget ei golfbane i nærheten.

Hvis du synes DET er grandiost, bør du sjekke denne saken:

Firmus Group bygger et leilighetskompleks på stranda ved den polske feriebyen Mielno. Byggetrinn 1 øverst til høyre (ferdgistilt) mens byggetrinn 2 og 3 blir ferdig i 2017. Foto: Firmus Group
Innendørs svømmebasseng med gulltema. Foto: Firmus Group
Byggetrinn 2 er allerede godt i gang og 70 prosent av leilighetene er allerede solgt. Foto: Nils Harald Ånstad
Stein Christian Andestad Knutsen i en av penthouseleilighetene. Foto: Nils Harald Ånstad