Områdene som ble berørt av ekstremværet Tor i januar i år hadde ca. 1200 basestasjoner for nødnett. Hele 175 basestasjoner falt ut på grunn av stormen, og Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal hadde ca. 70 prosent av total nedetid i Norge.

De fleste basestasjonene som falt ut var borte i kun få minutter. Men for 120 stasjoner var avbruddet på mer en 10 minutter.

Konsekvensen var at store områder var uten dekning.

Rapport: Nødnettet er sårbart for ekstremvær

– Fungerte for dårlig

Hans Olav Ose er beredskapssjef i Helse Møre og Romsdal. Det skjedde ikke noen alvorlige hendelser på grunn av ekstremværet Tor, som nesten kom opp i Dagmar-styrke (2011), men Ose er klar på at nødnettet fungerte generelt for dårlig i uværet.

– Det er et stort forbedringspotensiale, og det er også blitt påpekt i rapporten som Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) nå skal jobbe med, sier beredskapssjefen.

Når basestasjoner i nødnettet faller ut, kan det få alvorlige konsekvenser.

– Det blir vanskeligere for Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) å nå ambulanser, legevakter og å samhandle med andre nødetater. Nå hadde vi god planlegging i forhold til stormen Tor, og mobilnettet fungerte, men jeg går utifra at DNK jobber med rapporten og kommer med en del forbedringstiltak.

– Mye bedre enn helseradionettet

Selv om nødnettet er sårbart for ekstremvær, var oppetiden 99,95 prosent i fjor, ifølge direktør Tor Helge Lyngstøl i DNK.

Baserer seg på teleinfrastruktur

Nødnettet leier linjer fra kommersielle teleoperatører. Direktør Lyngstøl i DNK mener det er en samfunnsutfordring at denne teleinfrastrukturen er lite robust.

– Det hjelper ikke med reservestrøm på basestasjonene i nødnett hvis linjene vi leier ikke virker, sa han til smp.no i går.

Lyngstøl sa også at det var et tankekors at vi baserer oss på landets bestående teleinfrastruktur, som tenderer til å falle ut ved ekstremvær.

Les også: Direktør er kritisk til ustabilt telenett (krever abonnement)

Beredskapssjef Hans Olav Ose sier at nødnettet fungerte generelt for dårlig under Tor. Foto: HELSE MR