Oppfordringen kom fra Ålesundlistas Hans Kjetil Knutsen da bystyret onsdag behandlet kommunereformen. 1. juli går fristen ut for å ha en avtale klar, og den siste som kom i havn var mellom Ålesund, Skodje, Haram og Sandøy. Et flertall i bystyret gjorde i går et vedtak som sier at Ålesund ønsker å danne en ny kommune sammen med sine tre naboer. Alternativet med de ti i "Regionkommune Ålesund" er ikke lenger reelt, men Ålesund åpner for at andre også kan slutte seg til de fire.

I løpet av debatten ble det kjent at Haram takket nei til dette samarbeidet på sitt kommunestyremøte, og Knutsen ønsket at det skal framforhandles en ny avtale som er dimensjonert for det som ser ut til å bli resultatet: En ny kommune som består av Ålesund og Skodje.

Tyngdepunkt

- I utgangspunktet er Ålesundlista positive til kommunereformens intensjon om å skape større og sterkere kommuner, og at Ålesund skal være det tydelige tyngdepunktet mellom Trondheim og Bergen, sa Knutsen.

- Men vi må også være så ærlige å innrømme at svært mye av lufta har gått ut av ballongen, og for vår del er det nå snakk om å gå sammen med Skodje, sa Knutsen.

Onsdag kveld sa også Haram nei takk til å gå sammen med Ålesund og Skodje.

Liten økning

Knutsen minnet om at en slik kommune betyr en økning i folketallet på mindre enn ti prosent, og at det også bør gi seg utslag i flere punkter i en eventuell ny avtale. Blant annet i valg av målform.

- Det er ingen grunn til at nye Ålesund kommune skal skal legge bort regelen om å ha en nøytral språkform, og dette er snakk om å ha respekt for at vi har ulike og likeverdige ønsker. At ledelsen i kommunen ikke synes dette er et viktig spørsmål, er direkte skuffende, mente Knutsen.

Knutsen sa at Ålesund skal være rause med sine naboer, men ikke direkte dumsnille slik han mente avtalen med Skodje, Haram og Sandøy bærer preg av. Han trakk også fram Ellingsøy som et naturlig sted å etablere arealkrevende næringsvirksomhet. I avtalen er bare Digerneset nevnt i en slik sammenheng.

Trist

Høyres Knut Anders Oskarson karakteriserte Knutsens innlegg som "triste greier", og mente at forslaget bare var et uttrykk for at han var imot hele reformen.

- Da bør han være mann til å si det rett ut, mente Oskarson, som også savnet vyer og visjoner på Ålesunds vegne i debatten.

Johan Grytten, KrF, var imidlertid svært glad for Knutsens innlegg og mente at han hadde fått saken ned på et mer jordnært nivå.

Sterkt ønske

Edvard Devold sa at Høyre har et sterkt ønske om å etablere en ny stor kommune i Ålesundsregionen.

- Det vil kan gi oss en sterkere vekst i folketallet og verdiskaping som igjen gir oss bedre velferdstjenester og et mer variert aktivitetstilbud, mente Devold.

Ordfører Eva Vinje Aurdal har brukt de siste månedene på å argumentere for en regionkommune, og i bystyret innledet hun debatten med å si at dette handler om å ta inn over seg samfunnsutviklinga framover.

- Dette har vært mitt hovedargument, sa Vinje Aurdal, som også var opptatt av at et nytt inntektssystem vil være en fordel for de store kommunene.

- I alle år har det nåværende inntektssystemet slått negativt ut for Ålesund og belønnet de små kommunene for å stå alene, sa ordføreren.

Ordføreren trakk også fram alle interkommunale samarbeid der beslutningsprosessene er fjernet fra folkevalgte organ. Med større kommuner er det lettere å få arbeidskraft med høy kompetanse og dermed greie å gi de lovpålagte tjenestene på egen hånd.

Gruppelederne i KrF, Ap, MDG, Frp og SV argumenterte også for å gå for avtalen - mer eller mindre helhjertet. Kirsti Dale (uavh.) sammenlignet imidlertid reformen med britenes "Brexit" og ville fjerne både Sandøy og Harams navn fra teksten fordi innbyggerne i disse kommunene har sagt nei til samarbeid i folkeavstemninger.

Da det skulle stemmes, fikk Ålesundlista med seg Johan Grytten (KrF), Liv Norunn Langeland Runde (Sp) og Kirsti Dale med seg i forslaget om å lage en ny avtale bare mellom Ålesund og Skodje.

Vedtaket åpner også for at andre kommuner kan bli med på laget dersom de skulle ønske det. Til våren gjør Stortinget sitt endelige vedtak.