Nå tilbyr Torghatten å selge unna datterselskapet Fosennamsos Sjø for å unngå at de skal få en for dominerende posisjon i markedet.

Det var NRK Sogn og Fjordane som først omtalte saken.

Samtidig forplikter Torghatten seg i det nye utspillet datert 13. juni, til å ikke legge til rette for «koordinering mellom Fjord1 på den ene side og Torghatten ASA og dets datterselskaper (...) på den annen side».

Utsatt frist

Utspillet innebærer også at Konkurransetilsynet utsetter sin egen frist til 22. juli for å komme med en endelig avgjørelse i saken.

– Vi vil vurdere det som har kommet inn i partenes tilsvar, sier seniorrådgiver Marita Skjæveland hos tilsynet til smp.no, men påpeker at datoen 22. juli uansett er endelig frist for vedtak.

Les hele de siste utspillet i pdf til høyre (under om du leser på mobil)

I en 38 sider lang redegjørelse fra Torghatten og fylkeskommunen sine advokater datert 10. juni, var ikke forslaget om å selge datterselskapet nevnt.  Da ble det i hovedsak argumentert med oppkjøpet ikke ville begrense konkurransen.

Les også hele dette utstpillet i pdf til høyre (under om du leser på mobil)

Varslet rødt lys

Torghatten har inngått en avtale om å kjøpe av halvparten av aksjene i F1 Holdning fra Sogn og Fjordane fylkeskommune. Dette holdingsselskapet eier igjen 59 prosent av aksjene i konkurrenten Fjord1.

Konkurransetilsynet varslet i mai at de ville sette foten ned for oppkjøpet, fordi de mente det ville gi Torghatten en for dominerende posisjon. Herøyselskapet Havilafjord har protestert på salget og mener de har forkjøpsrett på aksjene.

Det er planlagt at partene møtes i retten om dette i august.

Knapt overskudd i Fosennamsos

Datterselskapet Fosennamsos Sjø som nordlendingene nå tilbyr seg å selge, har hovedkontor i Trondheim. Herfra driver de om lag 15 ferje- og hurtigbåtsamband hovedsakelig i trøndelagsfylkene, men også i Møre og Romsdal og Hordaland. Torghatten eier 66 prosent av aksjene i selskapet.

Fjord1 doblet overskuddet

Florø-baserte Fjord1 er Norges største selskapet på ferjedrift og omsatte for 2,2 milliarder kroner i fjor.

De leverte samtidig et resultat før skatt på 212 millioner, om lag en dobling fra året før, noe som sikret eierne et utbytte på 50 millioner kroner.

Vekst i Torghatten

Torghatten ASA som har hovedkontor i Brønnøysund, har vokst voldsomt de siste årene. De omsatte i 2014 for drøyt åtte milliarder kroner, ifølge konsernregnskapet. Konsernet har en lang rekke datterselskaper og rundt 6400 ansatte.

Om lag halvparten av omsetningen stammer fra flyselskapet Widerøe, mens ferjeselskapet Torghatten Nord og busselskapet Norgesbuss omsetter for rundt en milliard hver. I tillegg har de betydelige inntekter fra ferjeselskapene Bastø Fosen og Torghatten trafikkselskap.