Innen den tid er det forberedelser av forskjellig art som må gjennomføres. Det gjelder blant annet valg av et strandkantdeponi for forurenset slam, men også undersøkelser av fjordbunnen på jakt etter kulturminner.

Det siste ble gjennomført fra tirsdag til fredag i forrige uke. Og det med lite resultat.

– Det ble ikke funnet noen ting. Vi har kjørt over hele området med sonar, såkalt slepefisk, og vi har også dykket på et par steder. Vi fant ingen båter i området som vi ikke kjente til fra før. Vi fant noen bilvrak i Skutvika, men det er ikke nok til å stoppe noen ting som helst, forteller Eirik Søyland, marinarkeolog ved Bergens Sjøfartsmuseeum.

Bergens Sjøfartsmuseum har forvaltningsansvar for marine kulturminner på Sunnmøre.

Les også: Får 225.000 til arkeologiske undersøkelser av fjordbunnen

Billigere enn antatt

En annen god nyhet for en alltid anstrengt kommuneøkonomi er at regningen for undersøkelsene nok ikke blir like høy som først forespeilet.

– Vi fikk en forespørsel på pris for arkeologiske undersøkelser. Det ble en «tenk på et tall-oppgave». Da tok vi høyde for alle muligheter, 350.000 var anslaget, men det ender nok på rundt en tredel av det, forteller Søyland.

– Når vi ikke finner noe, så kutter vi bare. Sånn sett blir det en hyggelig regning, forteller han.

Dermed blir det ingen innsigelser fra arkeologisk hold i rapporten som kommunen får i løpet av høsten.

Gjør som flere enn 27.000 andre - lik smp.no på Facebook

Aspøyvågen

I tiltaksplanen om opprydning av forurensende sedimenter er det planlagt å gjennomføre mudring og fjerning av forurensende sedimenter i området ved Kvennaneset og i et område på sørsiden av Aspøya og sentrum fra Skutvika til Ballastgrunnen.

I deler av dypområdet ved "Iris" (mellom Kvennaneset og Hessa) er det planlagt tildekning. Arbeidet på "Iris"  er forventet å starte i 2018.

Les flere nyheter fra Ålesund her

Tiltaksplanen er utført av Rambøl AS. Den omfatter arealet av Aspevågen (inkl. Steinvågsundet og Volsdalsvågen) som er på ca. 2,5 km2.