– Mange tror de kan det de trenger om å kjøre båt. Men å ta båtførerprøva er nødvendig, for å hindre ulykker og ikke minst unngå å ende opp med en ødelagt båt, sier 16 år gamle Mats Aksnessæther.

Han skal snart ta båtlappen selv, og sitter i en ribb  på Steinvågsundet sammen med  havarisjef i forsikringsselskapet Møretrygd, Erling Kløvning.

– Mange ulykker kunne vært unngått om flere tok båtførerprøven. Kunnskapen om godt sjømannskap er manglende, sier Kløvning.

Vekst

Det er flere enn før som tar båtførerprøva, og i fjor var det en voldsom vekst. Likevel er det mange som dropper det. Dette gjelder særlig for de som er født før 1980 - for dem er det ikke pålagt å ta båtlappen for å ferdes lovlig med fritidsbåt. Kløvning påpeker at det gjerne er nettopp menn i 40-årene som rammes av ulykker til sjøs.

– Det viser hvor viktig det er for den aldersgruppen å ha kunnskap, sier Kløvning.

I eit forsøk på å gi mer kunnskap til båtførerne, sponser derfor Møretrygd båtførerprøva for de som vil ta den i sommer.

Større og fortere

Et annet viktig poeng, er at hastigheten på båtene har økt.

– Båtene blir større og går fortere. Det gjør det ekstra viktig å vite hva man gjør.

Det er fem ganger flere dødsfall på privatbåter enn på næringsbåter. Halvparten av dødsfallene skjer også uten flytevest, og Kløvning påpeker viktigheten av dem. For av de vanligste ulykkene, er nettopp fall over bord.

Frihet

Både havarisjefen og Aksnessæther tror at årsaken til at mange dropper å ta båtlappen, er at de ser på båtturen som en frihet. Aksnessæther har selv planer om å kjøpe egen båt etter at han har bestått prøva.

– Vi har alltid hatt båt på hytta vår i Larvik, og det er deiligst når det er fint vær. Da kjenner man seg ganske fri, sier 16-åringen.

Kløvnings beste tips til båtførerne er som følger:

– Vis hensyn. Vær snill og grei, så går det bra. Da eldre menn spesielt, sier han med et smil.