– Vi ber verden, spesielt vestlige land, om å ta et tydelig standpunkt mot terrorisme, sa den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

I en uttalelse oppfordrer Erdogan alle land til å slå seg sammen i kampen mot terrorisme, og sverget på at Tyrkia skal fortsette kampen mot terrorgrupper.

Peker på IS

Istanbul-guvernør Vasip Sahin og statsminister Binali Yildirim slår fast at tre selvmordsbombere sto bak angrepene. Ingen av gjerningspersonene er så langt identifisert, og ingen har tatt på seg skylden for angrepet.

– Funnene som våre sikkerhetsstyrker har gjort, peker mot IS som gjerningsmennene bak dette angrepet, sier Yildirim. Han forsikret om at etterforskningen vil fortsette.

Internasjonal terminal

Tyrkiske myndigheter bekreftet tirsdag kveld at det var tre eksplosjoner ved Atatürk, Tyrkias største flyplass. To av angrepene skjedde ved inngangen til den internasjonale terminalen, og et tredje angrep skjedde på parkeringsplassen like ved.

Ifølge justisminister Bozdag skjøt angriperne først med kalasjnikov-geværer, før de ble angrepet av politiet, og deretter sprengte de seg selv.

Allerede onsdag morgen gikk trafikken fra flyplassen som normalt, ifølge statsminister Yildirim.

Nær 150 såret

36 personer er bekreftet drept i angrepet. Det er ventet at dødstallet vil stige til nærmere 50, ifølge en tjenestemann i Tyrkias regjering.

Ifølge justisminister Bekir Bozdag er 147 mennesker såret etter angrepet. Flere av dem skal ha alvorlige skader. En iraner og en ukrainer er blant de drepte, melder Reuters. Utenriksdepartementet i Oslo har ikke fått rapporter som tilsier at noen norske borgere har blitt rammet av angrepet.

10 nordmenn på flyet

Ulsteinviker Oscar Sundal ble holdt igjen i flyet på Ataturk flyplassen som følge av terrorangrepet.

Han kom med et Turkish Airlines-fly fra Oslo til Istanbul.

– Først nå for to minutter siden fikk vi beskjed om at vi må bli sittende i flyet fordi det har vært et terrorangrep, sier Sundal til VG i 23-tida onsdag kveld.

Han anslår at det er om lag ti nordmenn i flyet.

– Jeg har ikke helt oversikt. Vi har alle fått snakket med våre hjemme i Norge. Stemningen inne i flyet er rolig og balansert. Det er ingen tegn til panikk. Men motoren på flyet går ennå. Flybetjeningen forholder seg også rolig, sier han til VG.

Ravet rundt

Overfor CNN anslår Sue Savag, et øyevitne som var på flyplassen, at angrepet varte i en halvtime. Hun sier til CNN at hun hørte eksplosjoner og gjemte seg på et herretoalett. Da hun kom ut tretti minutter senere var det fortsatt skyting, og hun ble geleidet inn i et bønnerom før de fikk gå ut gjennom terminalbygningen.

– Det var mye blod, og blodige fotspor på gulvene, og de måtte skufle unna glasskår for at vi ikke skulle falle, sier hun.

– Vi så en mann som ravet rundt med et våpen i hånden. Han var kledd i svart, forteller et annet vitne, Paul Roos fra Sør-Afrika.

Ramadan

Det har vært en økning i både omfanget og hyppigheten av terrorangrep i Tyrkia det siste året. Det rammer blant annet turistindustrien, som er viktig for landets økonomi.

– Terroren rammer uavhengig av tro og verdier, sa Erdogan og viste til at det er den hellige måneden ramadan.

Statsministeren hevder angrepet skjedde fordi Tyrkia har suksess i kampen mot terrorisme og prøver å normalisere forholdet til Russland og Israel.

Fordømmelser

Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og NATO-sjef Jens Stoltenberg er blant de mange som fordømmer angrepet.

– Jeg fordømmer de forferdelige angrepene på flyplassen Atatürk på det sterkeste. Mine tanker går til familiene til de som er rammet av angrepene, og til den tyrkiske befolkningen, sier Stoltenberg i en uttalelse.

NATO står sammen i solidaritet med alliansens medlem Tyrkia i kampen mot terrorisme, understreker han.