Nok en gang har politikerne stukket kjepper i hjulene for Ulsmos store boligprosjekt på Volsdalsberga. Et flertall i bygge- og delesaksutvalget vil kutte fire etasjer på den høyeste blokka, men godtar ikke at prosjektet skal få en høyere utnyttelsesgrad som kompensasjon. Til møtet i utvalget forelå det to alternativer fra rådmannen. Men flertallet gikk for et benkeforslag fra Ap som ble satt fram av Peter Linge Hessen.

Dokumentasjon

– Vi mener at utbyggeren ikke har dokumentert at det blir dårligere lønnsomhet i prosjektet med færre etasjer men samme utnyttelsesgrad, sier Peter Linge Hessen.

Hessen ønsker at Ulsmo skal legge fram tall som viser at prosjektet ikke lønner seg uten den utnyttelsesgraden som både rådmannen og ÅKE anbefaler.

– Du er ikke redd for at hele prosjektet settes i spill?

– Nei, selv om det blir litt mindre lønnsomt å bygge ut, tror jeg fortsatt det er lønnsomt nok for Ulsmo, sier Peter Linge Hessen.

Legges bort

– Blir dette vedtaket stående, kan resultatet bli at planen legges i ei skuff.

Det sier daglig leder i Ulsmo, Ingerid Ulstein. Hun kaller vedtaket nedslående, men sier at Ulsmo på ingen måte ønsker å skrinlegge prosjektet.

– Tvert i mot. Målet vårt er å skape et fantastisk område på Volsdalsneset til glede for beboerne der og resten av Ålesund. Men da er det en gang slik at det må være en fornuftig balanse mellom vår utnyttelsesgrad som utbygger og det vi leverer tilbake til samfunnet i form av uterom, infrastruktur osv. Nå er det en ubalanse i dette forholdet, og det reduserer vår investeringslyst. Resultatet kan bli at vår del av slakteritomta blir liggende som i dag. Vi håper inderlig det ikke blir tilfellet, sier Ingerid Ulstein.

Vanskelig å forstå

Hun sier også at det er vanskelig å forstå vedtaket i plan- og byggesaksutvalget i lys av at ti etasjer ikke gir mer lys og utsikt for naboene enn de planlagte fjorten.

– Da er det vanskelig å skjønne hvorfor utvalget ikke kan godta 14 etasjer.

Peter Linge Hessen sier at det har sammenheng med at Ålesund er en by med mye cruiseturisme.

– Vi ønsker ikke at hus på 14 etasjer skal være det første turistene ser når de runder Slinningsodden, sier Linge Hessen.

Useriøst

Tore Johan Øvstebø (KrF) hørte til mindretallet i utvalget, og han mener det er useriøst å komme med et helt nytt forslag i en slik sak når det foreligger to godt utreda alternativer fra rådmannen.

– Jeg er redd for at hele prosjektet kan gå i vasken, sier Øvstebø, som håper på et annet resultat når saka skal opp i bystyret etter ferien.

I fjor måtte Ingerid og Gunvor Ulstein konstatere at Ålesund bystyre utsatte reguleringssaka da den skulle opp til siste og endelig behandling. Foto: Hilde Hovik