– Dette skjønnet er korrekt og kommer til å bli «skjellsettende» for framtidige gang- og sykkelvegerverv på våre kanter. En viktig og prinsipielt riktig skjønnsavgjørelse, sier advokat Bjørn Kristian Hove.

I dommen fra Sunnmøre tingrett argumenteres det blant annet med at den nye landbrukspolitikken legger grunn strenge krav til lønnsomhet.

– Det offentlige, herunder Statens vegvesen, har gjennomgående tilbydd 18 til 20 kr pr. m² for slikt areal. Mine parter aksepterte ikke slik erstatning fra kommunen og krevde skjønn, påpeker Hove.

Mangedobling

Resultatet ble en erstatning på ikke mindre enn 120 kr kvadratmeteren.

Fornøyd: Advokat Bjørn Kristian Hove er meget fornøyd med rekordutbetalingene til grunneierne i Ørskog.

– Under skjønnet ble det på vegne av grunneierne fra min side gjort gjeldende at ved slike marginale inngrep i landbrukseiendommer har eiendommen krav på erstatning som ikke skal baseres på nåværende eiers bruk, men på framtidig påregnelig bruk, påpeker Hove.

En tilnærming de fikk retten med på. Og at en under den vurderinga må vektlegge gjeldende krav til lønnsomhet i landbruket.

– Tapet er varig og utmålingen av erstatning skal skje for «evigheten», uavhengig av dagens drift og eier, sier Hove.

Resultatet av dommen er at Ørskog kommune må betale de seks grunneierne i området erstatninger fra underkant av 200.000 kroner og opp til nær 300.000 kroner til den som måtte avse mest jord.

Gjør som flere enn 27.000 andre - lik smp.no på Facebook

Vurderer

Teknisk sjef i Ørskog, Jørn Johannesen, sier kommunene ennå ikke har tatt stilling til om de anker dømmer.

– Vi har akkurat fått dommen på bordet, vi må gå gjennom den før vi tar en beslutning om hva vi skal gjøre.

Regningen vil til sjuende og sist havne hos Statens vegvesen.

– Ørskog kommune forskutterer utbyggingen av denne gang- og sykkelvegen, men det er Statens vegvesen som til slutt skal betale. Derfor må vi også hente inn deres syn på hva vi skal gjøre i forhold til denne dommen, sier Johannesen.

Les flere nyheter her