Havforskningsinstituttet mener det er sannsynlig at lakselus har hatt negativ innvirkning på utvandrende laksesmolt og sjøørret i de fleste undersøkte områdene.

Det viser resultatene fra den første delen av årets overvåking av lakselus som ble gjort i Sør-Norge i mai og juni. I deler av Rogaland, Hordaland, Sognefjorden og Møre og Romsdal ble det funnet høyere smittepress på vill laksesmolt og sjøørret enn i fjor på samme tid.

Sunnmørsposten meiner: «Ikkje framtid for sinker i oppdrett»

Lus på nesten hver fisk i Ørsta

Ørstafjorden og Sykkylvsfjorden var blant stedene som ble undersøkt i Møre og Romsdal. Ved målestasjonen i Ørsta ble det funnet lus på nesten all den undersøkte fisken (98 %) med gjennomsnittlig 14 lus. I Sykkylven ble det funnet lus på 64 prosent av fisken, med en intensitet på sju lus.

Nivåene i Ørstafjorden er høyere enn på samme tid i fjor.

– Dataene indikerer en sannsynlig negativ effekt på utvandrende laksesmolt og på sjøørret i fjordene rundt Ørstafjorden, heter det i rapporten.

Trøndelag

Resultatene fra trålingen etter laksesmolt i ytre del av Trondheimsfjorden indikerte lavt påslag på utvandrende laks som kom ut denne fjorden. Det er likevel sannsynlig at smolten treffer områdene med forhøyet smittepress lenger ute.

Sørlandet og Nord-Norge

Også Sørlandet er omfattet av overvåkingen av lakselus. Her er det valgt stasjoner som ikke ligger i nærheten av oppdrettsanlegg for laks, slik at resultatene herfra kan brukes som referanse på normalt infeksjonsnivå hos sjøørret. Det er ikke ventet negative effekter på vill laksefisk som følge av lakselus i dette området.

I Nord-Norge er årets overvåking fremdeles i startfasen, det er derfor enda ikke tilgjengelige resultater fra dette området.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)