Det var i 2014 at Ørskog kommune ble dømt til å være erstatningsansvarlig overfor Sjøholt Næringsbygg AS etter tap for en byggestans under arbeid med bygging av nytt rådhus.

Sjøholt Næringsbygg vant anbudsrunden i 2011, og kommuneplanutvalget ga dispensasjon fra reguleringsplanen med rammetillatelse for bygging. Mens kommunestyret holdt fast ved vedtaket, mente Fylkesmannen at innholdet var ulovlig.

Ulovlig vedtak

Årsaken til byggestansen var et ulovlig dispensasjonsvedtak kombinert med behov for å få utredet og dokumentert faren for virkningene av en mulig flodbølge.

Kommunen sendte ut forhåndsvarsel om byggestans. Etter 5-6 måneder ble det satt i gang arbeid for å få byggingen gjenopptatt.

Møtes i retten

Rådmann Synnøve Vasstrand Synnes bekrefter overfor smp.no at partene i år skal møtes i retten for å fastsette hvor stor erstatningssummen skal bli.

– Kommunen eier saken, men forsikringsselskapet fører den. Vi er interessert i å komme fram til en riktig erstatning, sier Vasstrand Synnes.

Tre millioner kroner

Smp.no skrev i 2014 at Sjøholt Næringsbygg AS ville komme med et erstatningskrav på i overkant av tre millioner kroner. Kommunens forsikring dekker slike utgifter, utenom en egenandel på omtrent 50.000 kroner.

Advokat Tormod Anders Sletten representerer Ørskog kommune.

– Størrelsen på tapet Sjøholt Næringsbygg er påført er så langt ikke tilfredsstillende dokumentert eller sannsynliggjort. Vi er ikke enige om hvor lang del av byggestansen kommunen eventuelt er erstatningsansvarlig for, sier han.

Ifølge Sletten, oppsto byggestansen som en konsekvens av at Fylkesmannen opphevet dispensasjonsvedtaket fra reguleringsplanen.

– Sjøholt Næringsbygg har ikke anført at kommunen gjorde feil ved behandlingen av dispensasjonsvedtaket, men har fått rettens medhold i at kommunens senere vedtak ved behandlingen av rammesøknaden i byggesaken var basert på uriktig rettsanvendelse.

– Tiltakshaver har ansvar

– Kommunens feil besto i at man ikke oppdaget at tiltakshavers rammesøknad var mangelfull. Etter plan- og bygningsloven påhviler det tiltakshaveren å sørge for at en byggesøknad oppfyller de krav som følger av loven, påpeker advokaten.

Nå gjenstår det å bli enige om fordelingen av ansvaret.

Langt lavere beløp

Ørskog kommune erkjenner ansvar for byggestansen som skyldtes feilen som er begått av kommunen.

– Delen av byggestansen som skyldtes Fylkesmannens oppheving av dispensasjonsvedtaket har ikke kommunen ansvar for, mener Sletten.

Han mener derfor at Sjøholt Næringsbygg AS hadde et ansvar for å ettergå og kontrollere søknaden.

– I vårt tilsvar har vi antydet at kommunens ansvar for byggestansen bør ligge på mellom 200-800.000 kroner, sier Sletten.

Rådmann Vasstrand Synnes sier at Ørskog sine innbyggere ikke blir skadelidende siden det her er snakk om en forsikringssak. Partene møtes i første omgang til rettsmekling i slutten av august, men saken er berammet for Sunnmøre tingrett i midten av november.

– Vesentlig høyere

Advokat Marius Wesenberg representerer Sjøholt Næringsbygg AS i saken.

– Jeg kan bekrefte at tapet Sjøholt Næringsbygg har hatt er vesentlig høyere enn det kommunen hevder. På grunn av at det er avtalt rettsmekling i saken kan jeg ikke gå inn på detaljer, men størrelsen på de ulike tapspostene er mye høyere enn det kommunen mener, sier Wesenberg.

Sjøholt Næringsbygg AS stiller seg uforstående til at Ørskog kommune har lagt til grunn at de kun er erstatningsansvarlig for en kortere periode av byggestoppen.

– Hele utgangspunktet til kommunen er feil, og det er mye mer sammensatt enn det man forsøker å gi uttrykk for her, sier Wesenberg.

Byggeforbud

Slik Sunnmørsposten forstår saken er Sjøholt Næringsbygg uenig med kommunen i at dispensasjonsvedtakene har sammenheng med tapet.

I dommen fra lagmannsretten sto det at det som ledet til byggestans var at bygget skulle oppføres på en tomt der det gjaldt byggeforbud på grunn av oppskyllingsfare.