Alle 36 kommuner i Møre og Romsdal har gjort endelige vedtak i kommunereformen innen fristen som var 1. juli.

Følgende kommuner har vedtatt å slå seg sammen:

  • Ålesund, Sandøy og Skodje går sammen og vil bygge Nye Ålesund kommune.

  • Volda har vedtatt å slå seg sammen med Hornindal kommune.

  • Molde, Midsund og Nesset vil danne Nye Molde kommune.

  • Fræna og Eide går sammen om Hustadvika kommune.

  • På Nordmøre går Halsa sammen med Hemne og Snillfjord i Sør-Trøndelag.

19 kommuner har vedtatt å fortsette som egen kommune, mens 17 - nær halvparten av alle i Møre og Romsdal - har gjort vedtak om å slå seg sammen med en eller flere av sine naboer.

Gir utvidet frist

Fylkesmannen i Møre og Romsdal tar nå over arbeidet og vil lage en innstilling til Kommunal- og moderniseringsdepartementet med frist 1. oktober.

Tidligere fredag sendte statsråd Jan Tore Sanner ut et brev til fylkesmennene, der statsråden gir en utsettelse i arbeidet med kommunereformen.

Statsråden gir signal om at kommunene kan få erstattet sine vedtak fra før 1. juli med nye vedtak om sammenslåing innen 31. desember 2016 - og fortsatt bli omfattet av vurderingene og forslagene i proposisjonen som blir lagt fram for Stortinget våren 2017.

Fungerende fylkesmann Rigmor Brøste sier at flere kommuner har tatt kontakt og bedt om råd i de videre prosessene.

– Så arbeidet med kommunereformen er ikke ferdig enda - verken for kommunene eller Fylkesmannen, sier Brøste i en pressemelding.

I hele landet er det fattet vedtak om sammenslåing av til sammen 40 kommuner.

– Noen vil si at 40 kommunesammenslåinger ikke er så mye, men det er meir enn nok til å skape en dynamikk i en reform som ikke går over. Fylkesmannen legger mye arbeid i sin innstilling, da dette også vil være en innstilling som også den neste regjeringen skal bruke i sitt videre arbeid med utfordringer i kommunesektoren, heter det i pressemeldingen.

Les også: Få total oversikt over hva din kommune har vedtatt