Det sier Ronny Stokke, daglig leder i Sommerfesten-arrangør Momentium.

- Vi skal være ydmyke og ta en solid runde på hva vi kan gjøre bedre, sier han.

Momentium anslår i kveld at omlag 25.000 mennesker har funnet veien til festivalområdet på Giske i løpet av dagen - omkring 10.000 flere enn i fjor.

Trykket var spesielt stort da Marcus & Martinus begynt sin konsert kl 15. Da hadde mellom 18-20 tusen samlet seg foran hovedscenen.

Baksiden var store problemer med trafikkavviklingen.

Ikke nok med ekstrabusser

Ekstrabusser var satt opp for å gå i skyttel mellom bysentrum/Moa og Giske. Det viste seg å ikke være nok.

- Vi har hatt en plass mellom 50 og 60 busser i sving. Det er i utgangspunktet veldig mye, men vi hører jo at folk har kommet til rutebilstasjonen og så opplever de at det bare kommer to busser på en time, og det er klart det er veldig frustrerende.

- Men tingen er at bussene har stått fast i kø de også, sier Stokke.

Køer ut mot Giske begynte å dannes allerede i formiddag. Da bestemte en periode politiet seg for å prioritere drosjer og ekstra-bussene som kjørte skyttel mellom Moa/bysentrum og festivalområdet.

Kl 11:50 meldte politiet at de stengte Valderøy- og Ellingsøytunnellene til de ble tømt for biler.

Veiene til og fra Giske i dag: Store trafikkutfordringer for politiet Arrangørene konstaterer at dette er den største Sommerfesten noensinne. Baksiden har vært trafikkaos til og fra festivalområdet.

- For mange tok bil

I forkant av arrangementet oppfordret arrangørene så mange som mulig til å ta buss.

- Men så er det slik at de aller fleste ikke har benyttet seg av busstilbudet, men tatt bil. Veldig mange har tenkt at det ordner seg om noen kjører dem ut, slipper dem av, og så kommer noen og henter dem. Det er i utgangspunktet en veldig god tanke, men det blir veldig mye biler når mange gjør det, sier Stokke.

- Vi har ikke helt oversikt ennå, men nå skal vi regne ut hvor mange som er kommet med bil og hvor mange med buss. Men det er klart allerede at veldig mange har kommet i bil, fortsetter han.

Hadde ikke ventet så mye folk

- Er det fair å si at det rett og slett ble veldig mye mer enn dere hadde ventet?

- Ja, det er det. Ved Isac Elliot i fjor hadde vi en plass mellom 8 og 9 tusen, mener jeg å huske. Da hadde vi 15.000 totalt på hele dagen. Vi er ikke helt sikre på tallene for i år ennå, men det er mye mer enn i fjor. Og det er i overkant av hva vi som er mulig å få ut hit, sier Stokke.

Politiet: -For mange fotgjengere

Operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt John Kåre Flo ønsker ikke å spekulere for mye, men slår fast at et problem for politiets håndtering av trafikken har vært den store mengden fotgjengere.

- Trafikkmessig tror jeg det hadde gått veldig greit hvis vi slapp å få alle gående over veien og over broen. Når vi dirigerer trafikken stopper den uansett når man møter gående, sier Flo.

- Uansett er jo ikke Giske-øya og Valderøya akkurat skapt for denne typen arrangement med så mye folk og biler, sier han og legger til at man må innfinne seg med at det tar tid å få folk inn og ut hvis man ønsker å ha denne typen arrangement i fremtiden.

Mulige løsninger

Løsninger som har blitt luftet er å avgrense annen biltrafikk enn busser, eller eventuelt bruke båttransport

ut til øya. Alt dette er muligheter man bør se på, mener Stokke, men å begrense biltrafikken er det politiet som har myndighet til.

Et annet poeng er å potensielt ikke booke artister som trekker mer folk enn området har kapasitet til. Det største trafikktrykket kom definitivt i forbindelse med Marcus & Martinus

- Det er et poeng. Men nå er det noen måneder siden vi booket Marcus & Martinus. De var for så vidt store da, men så har det eskalert veldig fort for dem. Det hadde ikke vært slik for et halvt år siden, da vi booket dem, mener Stokke.

- Vi er ydmyke

Stokke understreker imidlertid at de er ydmyke overfor problemene, og lover at de skal ta en skikkelig runde på hva de kan gjøre bedre til neste gang - men han har ikke svarene klare når Smp.no snakker med ham.

- Vi må se på nye og mer effektive måter å få folk ut hit og tilbake. Så tror jeg vi må gå mer i dialog med både kommune og fylkeskommune. Vi må vurdere flere transportselskap, og vi må prøve å tenke litt nytt.

- Vi skal være ydmyke og ta en solid runde på hva vi kan gjøre bedre, sier daglig leder i Momentium, Ronny Stokke. Foto: Olav Sindre Rise