– Det var noen karer som skjøt med harpun på laksen i sundet. Jeg ba dem komme på land og legge fra seg utstyret. Så ringte jeg politiet. De oppførte seg eksemplarisk mens vi ventet. Politiet tok fangsten når de kom. Hva som skjer videre vet jeg ikke, forteller en frustrert Ytrelid.

Det kan Kenneth Sætre, operasjonsleder for politiet på Sunnmøre, fortelle. Han bekrefter også hendelsesforløpet som Ytrelid beskriver.

– Det var to som fanget fisk. De la seg flate og sa at de ikke kjente til reglene. De blir anmeldt, sier han.

Gjentagende problem

Fisket ble gjort fra en liten overflatebåt og med dykkerutstyr. De to hadde skutt tre laks med harpun. Èn laks hadde de fanget med hendene.

– De virket som angrende syndere, men det er lett når man blir anmeldt.

Ytrelid anslår at laksene var fra 2,5 til 4 kilo. Han sier at det er et gjentagende problem med ulovlig fiske i Dragsundet og Solnørvika.

– Det er klart at det er mange som prøver å ta fisk, og det er mye dorging innover der. Det går galt hvis alle har den holdningen. Det er oppsatt store og mange skilt om at det er fredning i området. Vi må vise vekk folk stadig vekk, selv med skilting på norsk, tysk og engelsk.

Foreningen går også sporadiske runder i området for å sjekke om det foregår tjuvfiske.

– Også får vi mange tips. Vi er takknemlige for at folk er oppmerksomme.

Gjør som flere enn 28.000 andre - lik smp.no på Facebook

Lite regn

Det har til nå vært en tørr sommer. Det fører til at det er mye laks i fjorden i området.

– Solnørelva er ei flomelv som en avhengig av nedbør. Det har ikke gått fisk opp i elva ennå i år. Den er heilt tørr, så det er mye fisk i sjøen.

– Det er stadig folk som bryter reglene. Det dorges og det settes garn. Det virker som om laksen skal tas uansett. Det er viktig å sette fokus på dette, sier Ytrelid.

Les flere nyheter her

Laksene var mellom 2,5 og 4 kilo, anslår Ytrelid. Foto: Einar Arne Ytrelid