– Hjernen er veldig sensitiv for skader som følge av surstoffmangel, men en beskyttende faktor her har vært at han ble kraftig nedkjølt, sier Åkre til smp.no.

Flere minutter under vann

Åkre forteller at 14-åringen som mandag kan ha ligget i flere minutter under vann på den populære badeplassen i Volda, er utenfor livsfare. Det viser seg å ha vært helt avgjørende at hjelp ble tilkalt tidlig, og at livreddende førstehjelp ble igangsatt på stedet.

– Det er ikke lenger behov for intensiv overvåkning. Gutten er våken og i bedring, men det er for tidlig å si noe om hans videre utvikling framover. Men vi er optimistiske, sier overlege Åkre.

Først torsdag ble tilstanden karakterisert som alvorlig, men stabil. Legene vil ha bedre og mer sikker oversikt først om noen uker.

– Det som er viktig nå er rehabilitering med ro, hvile og nok søvn, sier Åkre.

Positivt overrasket

Anestesioverlege Boris Erwied sier det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lenge gutten har ligget under vann. Erwied sier at førsteinnsatsen på stedet var helt avgjørende for at guttens liv ble reddet, og da snakker han om hele kjeden av folk som var involvert.

– Førstehjelp er selvfølgelig avgjørende, men det er også viktig å ringe 1-1-3, sier Erwied om innsatsen til folk som ble vitne til hendelsen.

Nå håper han at gutten fortsetter med den positive progresjonen.

– Hvor lenge kan mennesker tåle å være under vann på denne måten?

– Det er avhengig av mange faktorer, som både vanntemperatur og kondisjon. Det finnes ingen fasit eller enkel regel for det, sier anestesioverlegen.

Helsepersonellet har fått litt ulik informasjon om hvor lenge 14-åringen var under vann. Men dette er noe de vil forske nærmere på etter at pasientbehandlingen er ferdig.

Var i vannet i minst et kvarter

Smp.no har fått opplyst fra 110-sentralen at de fikk melding klokka 19.20. Klokka 19.36 ble det meldt at gutten var brakt på land, og gjenoppliving ble startet umiddelbart. Innsatsen til folk på stedet reddet utvilsomt livet til gutten.

Les om de dramatiske minuttene fra første melding

Ble kraftig nedkjølt

14-åringen ble kraftig nedkjølt, og lå i en stund på flere meters dyp i Rotevatnet. Det at kroppen ble nedkjølt, kan ha hatt en beskyttende effekt som gjør at gutten unngår hjerneskade.

– På generelt grunnlag kan det være gunstig å bli kald med tanke på å unngå hjerneskade. Ved lavere kroppstemperatur går stoffskiftet ned, og det kan være med på å beskytte hjernen, forklarer Erwied.

Gut (14) utanfor livsfare etter badeulukke

Boris Erwied er en erfaren anestesioverlege som jobber på luftambulansen. Foto: TICIANE OLIVEIRA
Jørgen Åkre håper at 14-åringen skal fortsette den positive utviklingen. Foto: TICIANE OLIVEIRA