Dagen var 9. juli, med seg hadde de 14 skolerte LO-medlemmer rundt på bedriftsbesøk i Ålesund, Sula, Giske, Haram, Skodje og Ørskog. Resultatene var nedslående.

Tallene viser at:

  • 14 manglet arbeidskontrakt

  • 10 bedrifter hadde mangelfull arbeidskontrakt

  • 7 tilfeller av manglende opplæring

  • 11 brøt loven på pausebestemmelser

  • 9 brøt overtidsreglene

  • 19 brøt loven ikke ha verneombud

  • 2 på manglende lønnsslipp

– Noen av bruddene vi har funnet er ungdom som blir truet med oppsigelse dersom de varsler om kritikkverdige forhold i bedriften. Etter arbeidsmiljølovens bestemmelser så skal noen som varsler om kritikkverdige forhold ikke kunne få noen konsekvens fra sin bedrift for dette. Det er et alvorlig lovbrudd å straffe en ansatt for dette.

– Det ble også observert manglende overtidsbetaling, noen tariffbrudd, oppdelt ferie mot sin vilje og noen bedrifter som blir mistenkt for ulovlig kameraovervåkning.

Les også: Drar på overraskingsbesøk

Økning siden i fjor

I fjor fant LO sin Sommerpatrulje 22 prosent lovbrudd i Møre og Romsdal. Denne lørdagen fant Sommerpatruljen 37 prosent.

– Det tenker jeg det er to grunner til. Det første er at vi var ute en lørdag. Det har vi aldri gjort før. Vi vet at lørdag er en typisk dag unge ansatte jobber: studenter og elever som har en jobb ved siden av, og de som har sin første jobb og kanskje godtar litt for mye. Det andre er at flere kanskje tør å fortelle med på lørdager da sjefen ofte ikke er til stede, forteller Jelle.

– Er det slik at unge arbeidstakere kvier seg for å prate med dere?

– Det er de som som direkte har fått en trussel om at hvis de ikke gjør som de blir fortalt så kan de miste jobben sin. De fleste som forteller ting vil ikke at vi skal gjøre noe med det, i frykt for å miste jobben. De tørr rett og slett ikke at det blir tatt opp, sier Jelle.

– Hva gjør dere overfor arbeidsgiveren hvis dere avdekker brudd?

Hvis arbeidsgiveren er til stede prater vi med den og forteller hva vi har avdekket. Det er så sant ikke arbeidstakeren blånekter, da sier vi ikke noe. Men ellers tar vi det opp og hjelper å få de riktige tingene på plass, for eksempel med kontrakt og vaktlister. Vi forteller hvordan det burde være. Hvis arbeidstilsynet kom på besøk kunne konsekvensene blitt mye større.

Jelle forteller at arbeidsgiverne stort sett reagerer positivt på å få hjelp og besøk av Sommerpatruljen.

– De forteller at bruddene er av uvitenhet. Selv om noen bedrifter utmerker seg som prakteksempel, så er det ikke greit at så mange andre bedrifter opererer useriøst og ikke har alt på stell. Heldigvis er en del av bruddene som har blitt funnet småtterier som vi har ordnet på stedet med et godt samarbeid med ledelsen.

Tobakk

Sommerpatruljen observerte flere mindreårige selge tobakk.

– Dette har vi ikke noen statistikk på, men vi har lagt merke til at det skjer ved mange bedrifter. Både i Ålesunds-området, og langs fjordene og på Ytre- og Søre Sunnmøre, forteller Jelle.

– Vi håper at bedriftene har mer orden i sakene neste gang LOs Sommerpatrulje kommer på besøk.

Les flere nyheter her