– Arbeidet skal legge grunnlaget for å utvikle den gatebruksplanen vi allerede har slik at vi kan se om det er rom for forbedringer, sier byutvikler Silje Erøy Sollien.

Feltarbeid

Denne sommeren skal Marius Sunde, Anette Helstad og Claudia Lopez Alfaro gjøre «feltarbeidet» i Ålesund sentrum, og de har vært i sving ei lita uke allerede.

Marius er ålesunder som studerer arkitektur i København, Anette fra Stranda er nyutdannet arkitekt fra Trondheim mens chilenske Claudia blant annet har bakgrunn i landskapsplanlegging og en doktorgrad i biologi.

– Disse tre skal gå systematisk gjennom gater og plasser i byen å måle opp og registrere hva som finnes av beplantning, benker osv. Men vel så viktig er det å finne ut hvordan folk beveger seg i byen, hvor de stopper, hvorfor de bruker akkurat den spesielle plassen og hvem de er. Vi kaller dette en bylivstelling – noe som er mye brukt i forbindelse med byplanlegging i Danmark, forteller Silje Erøy Sollien.

Ta kontakt

Forrige uke var det Kiperviktorget som ble behørig målt og registrert. Så skal trioen bevege seg rundt i byen og bruke tre uker på den fysiske registreringen. Så starter intervjuarbeidet.

– Men ta gjerne kontakt med oss allerede nå, sier Anette, Marius og Claudia. Vi vil høre hva folk mener om hva som kan gjøres for at byrommene skal bli best mulig.

Kiperviktorget

Byplanleggere er opptatt av at alle byrom må få sin egen identitet.

– Hvis alt blir likt, kan det fort bli kjedelig, slår byutvikleren og hennes sommervikarer fast.

De blir enige om at Kiperviktorget godt kunne bli et «mattorg» med både tradisjonell torghandel og litt mer eksotisk mattilbud.

Favoritter i byen

Og hvilke byrom er så deres personlige favoritter?

– Sånn i farta kommer jeg på «Tusentrappene» og flytebrygga til Invit, sier Anette Helstad.

De tre ser også mange muligheter for Dronning Sonjas plass.

Sjøpromenade?

– Ei dame som satt på Kiperviktorget fortalte oss at hun egentlig ønsket å sitte nærmere sjøen, men at fortauet langs sørsida av Sjøgata ikke var spesielt fristende. Vi tror ikke det er mange ålesundere som tenker på dette som en sjøpromenade.

Arbeidet som gjøres i sommer skal som sagt brukes til å gå mer i dybden med gatebruksplanen og finne mulige forbedringer.

På sikt skal det også utarbeides en sentrumsplan, opplyser Silje Erøy Sollien.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår nye byside

<strong>Mat:</strong> Kiperviktorget kan kanskje bli byens mattorg? Claudia t.v. , Anette og Marius brukte forrige uke på å tegne opp og måle torget. Foto: Hilde Hovik