Etter 15 års naboskap med Ålesund Båtfestival har restauranteier Ivar Breivik fått nok. Han mener festivalen ikke er Ålesund verdig, og fyrer av en kraftsalve mot det han omtaler som en jallafestival som først og fremst tjener interessene til arrangørene.

Facebook-innlegg om forsøpling

Breivik driver flere serveringssteder i Ålesund sentrum, deriblant XL Diner og MILK Bar & Lounge på Skateflukaia. Også spisestedet KABB i Kongens gate ligger i umiddelbar nærhet til Båtfestivalen som nå pågår, fortrinnsvis langs Skansegata.

Etter negative opplevelser allerede etter første festivaldag onsdag, la Breivik torsdag ut et kritisk innlegg mot Båtfestivalen på sin åpne og private facebookprofil.

Der skriver han blant annet følgende: «Båtfestivalen er i gang. I utgangspunktet burde det vært utelukkende positivt både for arrangører, publikum og næringsdrivende i byen. Realiteten for min del er dessverre noe helt annet».

Han skriver videre at parkeringen utenfor XL Diner og byens turistkontor, som ligger i samme hus, er blitt stengt av.

«Dette for å sette opp noen vogner og telt der de nærmest står på bakken og griller noe som medfører at fett og smuss renner utover asfalten som igjen våre spisegjester tråkker på og drar med seg til teppene i restauranten. I tillegg blir det solgt t-skjorter med påskriften «Fuck off» og til og med verre ting. Det jeg reagerer på er yttrykket som båtfestivalen legger seg på.»

Breivik sier at hans selskaper bruker millioner av kroner hvert år på å holde en positiv profil utenfor sine bevertningssteder. For ham blir det da ekstra frustrerende  å se hvordan området utenfor XL Diner og MILK blir tilsmusset under Båtfestivalen. De får også tilleggskostnader for å lønne ekstra personell til å rydde opp pinner, papp, servietter annet søppel som flyter rundt, forteller han.

«Jeg vil jobbe hardt for at våre gjester skal slippe flere ganger gå gjennom søppel, fett og utsalg som i beste fall kan kalles uprofesjonelle for å komme til våre bevertningssteder»

Har fått nok av Båtfestivalen

Overfor Sunnmørsposten utdyper Breivik mer enn gjerne kritikken.

– Jeg har rett og slett fått nok av Båtfestivalen og måten arrangørene driver på. Vi har vært i kontakt med dem tidligere år, angående forsøpling av området utenfor her, og blitt lovet at det ikke skulle skje igjen. Men det gjør det altså. Våre gjester synes det er avskyelig å måtte tråkke seg gjennom søppel og fett for å komme inn dørene hos oss.

Han føler seg overkjørt av arrangørene, og etterlyser både informasjon på forhånd og gjerne et samarbeid med etablerte aktører om å få til en best mulig festival.

– Men det er ingen informasjon å få. Her er det eplekjekke og kyniske arrangører som først og fremst er ute for å tjene egne interesser. På meg virker det som at Ålesund Båtfestival er til for å gi enkeltpersoner ei scene å stå på.

– Likner et gatesmug i Tyrkia

Han mener Båtfestivalen har lite med båt å gjøre, og likner mer et gatesmug i Tyrkia, der det selges billige t-skjorter, lightere og grillspyd.

Brevik mener festivalen på mange områder bryter med et kvalitetsstempel andre aktører prøver å gi Ålesund som reiselivsmål og opplevelsesarena gjennom hele året.

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til slike festivaler og andre arrangementer i sentrum. Dette kan også andre næringsdrivende i tjene på. Men det vi ser nå er ikke kvalitet og Ålesund verdig. Hadde jeg drevet matservering slik som nå skjer ute på gata her, så hadde Mattilsynet stengt dørene hos oss øyeblikkelig, mener Breivik - som lurer på om Mattilsynet er ute og sjekker hygienen på de mange omreisende festivaltilbudene.

Breivik viser til festivalene Momentium årlig gjennomfører i Ålesund, Jugendfest og Ålesund Live, og det kvalitetsnivået disse holder.

– Der har arrangørene av Båtfestivalen virkelig noe å lære av, sier Breivik.

Vil kreve tilbake sponsormidler

Han har selv sponset årets festival med 20.000 kroner, via sine selskaper.

– Disse pengene kommer jeg nå til å kreve tilbake, ved å sende arrangørene en regning på tilsvarende beløp. Dette for merarbeid vi har med å rydde opp søppelet som Båtfestivalen kaster fra seg på området utenfor våre serveringssteder, sier han.

Breivik avviser at han ser på festivalen som noen konkurrent til sine spisesteder, og mener det ikke hjelper særlig at festivalen kun går over noen dager om sommeren.

– Vi er mange som prøver å bygge en profil for Ålesund som en kvalitetsby å besøke og oppholde seg i. Når vi bruker store ressuser på å holde det rent og ryddig utenfor lokalene våre, og ha topp hygienisk og profesjonell drift, så er det svært frustrerende at en forsøplende jallafestival river ned dette inntrykket på en så hensynsløs måte, mener han.

Turistsjef reagerer på forsøpling

Også reiselivssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Geir Steinar Vik, reagerer på forsøpling etter første dag med Båtfestivalen.

– Ålesund bysentrum fremsto ikke ren og fin i dag tidlig, slik vi ønsker at byen til enhver tid skal være. Det var mye søppel i gatene, noe jeg umiddelbart tok opp internt med Ålesund kommune og Båtfestivalen. Vi forventer at rutinene blir skjerpet fremover, sier Vik.

– Vi bruker millioner av kroner for å markedsføre Ålesund og Sunnmøre som reisemål og reiselivsbedriftene investerer store beløp i sine virksomheter. Da må vi ha orden i egne rekker hva gjelder kvalitet og orden, sier Vik.

Han vil nå ta initiativ til alle festivalene i byen og Ålesund kommune, for å få bedre rutiner på renhold, koordinering og stenging av gater.

– Byen er en svært attraktiv turistby, og vi må være føre var og vokte oss for at vi ikke får et negativt renommé basert på aktiviteter som i utgangspunktet er svært positivt for byens befolkning og tilreisende, sier Vik.

– Det er sterkt beklagelig

Festivalsjef for Båtfestivalen, Geir Østensen, er frustrert over kritikken fra Breivik, og mener selv at forsøplingen var noe de tok seg av med en gang.

– Da vi så dette Facebook-innlegget i dag tidlig så var det noe vi tok tak i med en gang. Det var kommunale søppelkasser som vi ikke hadde tilgang til å låse opp. Det førte til at måsen tok ut ting fra søppelkassene iløpet av natta. Vi hadde ryddet i går kveld og da så det strøkent ut, sier Østensen til smp.no. Han mener det er sterkt beklagelig og forteller at det første de gjorde torsdag morgen var å rydde opp. Nå har de vært i dialog med kommunen for å hindre at det skjer igjen.

– Nå får vi en avtale med Ålesund kommune der renovasjonen tømmer søppelkassene oftere de neste dagene. Vi er veldig opptatt av at byen skal se rein ut under Båtfestivalen, sier han.

Vil komme i dialog

Når det gjelder kritikken av bodene, mener Østensen at dette er noe Båtfestivalen er helt avhengig av.

– Alt publikum ser her på dagtid er gratis. Det eneste vi har inntekter på er bodene som er plassert rundt i byen. Om det er en mat- og shoppingfestival. Okei, vi kan leve med det også vi. Dette er et stort marked og en stor folkefest. Det er konseptet vi har, og stort sett alle liker det.

Østensen oppfordrer Breivik til å ta kontakt slik at dette kan løses gjennom en dialog.

– Det er ikke noe nytt for Ivar Breivik at det vil komme en og annen bod på arealet utenfor restaurantene hans. Det vet han på forhånd og under Tall Ships Races i fjor, der vi hadde kontroll på utleie av boder, hadde vi god dialog med Breivik om at han ville leie arealet og kjøre eget serveringstelt. Klart han skal få gjøre det. Det er det vi vil, at næringslivet i Ålesund skal benytte seg av det fine utearealet i nærheten av butikker og restauranter. Men så lenge han ikke søker på plassene må vi leie ut til andre. Østensen mener det er viktig at folk tar kontakt om det er noe de ikke er fornøyde med og er åpen for dialog og evaluering før Båtfestivalen neste år.

– Skal vi fortsette er vi avhengige av et nært samarbeid med næringslivet og butikkene. Vi går gjerne i en dialog tidlig neste år, men folk må komme til oss og si ifra viss det er ting de ikke liker i forkant av festivalen. Men vi er klare til å evaluere festivalen i ettertid og vil ha med oss både Vik, Breivik og alle andre som vil være med og evaluere oss, sier han.

Østensen vil ikke kommentere kritikken fra Breivik, utover Facebook-innlegget.

Ålesund Båtfestival, her fra Kongens gate, avvikles i disse dager for 15. gang. Foto: Staale Wattø
Slik så det ut ved Skansegata tidlig torsdag, etter første dag av Ålesund Båtfestival. Foto: SMP-tipser
Ivar Breivik tar i sitt facebook-innlegg også opp salg t-skjorter med «Fuck You»-budskap under Båtfestivalen.
Både festivalsjef Geir Østensen og prosjektleder Alf Terje Farstad er frustrert over kritikken og synes det er synd at ikke Breivik var i dialog med dem i forkant av festivalen. Foto: Nikolas Birkevold Farstad